Duurzaam is de trend, ook voor tuinen. Bij duurzaam tuinieren probeer je het milieu zoveel mogelijk te sparen en zo min mogelijk schade toe te brengen. Gelukkig kan je best een mooie en leuke tuin hebben die tegelijkertijd duurzaam is. Hoe je dat doet, lees je hieronder.
#Minder chemicaliën
Probeer zo min mogelijk chemicaliën en bestrijdingsmiddelen te gebruiken in je tuin. Heb je last van mieren, bladluis of slakken, zoek dan naar natuurlijke middeltjes om ze te lijf te gaan. Ook voor onkruid en groene aanslag is het niet nodig om chemische middelen te gebruiken. Mocht je toch een middel willen kopen, koop dan iets wat biologisch is.
#Meer duurzame materialen
Natuurlijk koop je regelmatig nieuwe spullen voor je tuin zodat het er leuk uit blijft zien. Denk hierbij aan tuinmeubelen en plantenbakken. Bij de aanschaf hiervan kan je ook rekening houden met het soort materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Koop minder kunststof producten en meer spullen van natuurlijke materialen.
Een nieuw en duurzaam materiaal voor plantenbakken is bijvoorbeeld cortenstaal, dat steeds meer toegepast wordt. Een cortenstaal plantenbak is gemaakt van ijzer gemengd met andere mineralen zoals koper en fosfor. Door het materiaal bloot te stellen aan allerlei weersomstandigheden oxideert het en krijgt het een natuurlijke beschermlaag. Cortenstaal heeft geen onderhoud nodig en gaat heel lang mee. Deze plantenbakken zijn er in alle maten en vormen.
#Kies geschikte planten
Er komt steeds meer aandacht voor duurzame planten. Duurzame planten zijn planten waarvoor minder energie, water en chemicaliën nodig zijn om ze te kweken. Er lijken daarom steeds meer planten te komen met een duurzaamheidskeurmerk. Misschien iets om op te letten als je weer planten voor de tuin of voor in je plantenbak koopt.
#Wees goed voor insecten
Veel mensen zijn insecten liever kwijt dan rijk. Maar insecten zijn onmisbaar en heel nuttig voor de natuur. Ze zijn belangrijk voor het bestuiven van planten en voor de diversiteit. Bovendien zijn insecten zelf weer het voedsel voor andere dieren zoals vogels. Zorg daarom dat er ieder seizoen bloeiende planten in je tuin zijn. Bloemen trekken insecten aan. Zo hebben insecten het hele jaar door reden om naar je tuin te komen.
#Bespaar energie
Ook in je tuin kan je ervoor kiezen om minder energie te gebruiken. Zo kan je overwegen om een handgrasmaaier te nemen in plaats van een elektrische. Kies als tuinverlichting LED verlichting of verlichting die brandt op zonne-energie.
#Gebruik minder water
In Nederland wordt over het algemeen drinkwater ook voor de tuin gebruikt. Je kan water besparen door een regenton te gebruiken en daar regenwater in op te vangen. Dat water gebruik je dan om de planten water te geven. Door een regenmeter te plaatsen kan je in de gaten houden of je je tuin niet meer besproeid dan nodig is.