Niet meer met het vliegtuig op vakantie, de auto vaker laten staan en minder vlees eten: het zijn allemaal voorbeelden van manieren waarop mensen duurzamer proberen te leven. Zeker goede stappen, maar wist je dat de categorie ‘spullen’ ook een erg grote impact heeft op het milieu en klimaat? Deze factor, waar gemiddeld duizenden euro’s per jaar aan wordt besteed, blijft relatief verborgen. En dat terwijl er voor spullen grondstoffen gewonnen moeten worden, en ze geproduceerd en vervoerd moeten worden. Binnen de categorie ‘spullen’ is de impact van elektrische apparatuur zelfs tweemaal zo groot als textiel en kleding. Omdat hieruit blijkt dat er op dit vlak nog veel winst te behalen is, vind je hieronder tips om duurzamer om te gaan met elektrische apparatuur thuis.
1: Een langere levensduur: kies voor tweedehands
De productie van nieuwe apparatuur is enorm belastend. Kies je voor tweedehands, dan hoeft er geen nieuw product te worden geproduceerd. Natuurlijk loont het soms om te investeren in iets nieuws. Zo zal bijvoorbeeld een nieuwe koelkast veel zuiniger zijn dan een heel oud model, en daarom duurzamer. Maar gaat het bijvoorbeeld om een tv? Dan kun je beter kiezen voor een tweedehands dan een nieuw model. Deze koop je bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook groepen. Ook steeds populairder zijn zogenaamde refurbished producten. Kies je bijvoorbeeld voor een iPhone 8 refurbished? Dan krijg je (voor een aantrekkelijke prijs) een product dat compleet nagelopen is zodat het zo goed is als nieuw, met dezelfde garantie als een nieuw model.
2: Koop geen nieuwe apparaten als vervanging nog niet nodig is
Functioneert je koelkast, vriezer, stofzuiger, tv, computer, laptop, tablet of smartphone nog prima? Dan is vervanging niet aan de orde. Onthoud dat het echt niet nodig is altijd de nieuwste modellen te hebben, en mee te gaan in trends. Wees zuinig op je spullen, zo kun je er lang mee doen. Update besturings- en beveiligingssystemen regelmatig van onder andere je smartphone, en schoon deze regelmatig op. Moet je je smartphone toch vervangen? Let er dan goed op dat je een model kiest dat nog lang van updates zal worden voorzien. Samsung zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle Galaxy-producten van na 2019, zoals de Samsung Galaxy a22 5g 64gb, nog minstens vier jaar lang beveiligingsupdates zullen krijgen.
3: Recycle kapotte en oude apparatuur
Hoe zuinig je ook spullen bent, er komt een moment dat apparatuur toch echt vervangen moet worden. En wat doe je er dan mee? Natuurlijk gooi je het niet zomaar in de vuilnisbak. Zeker met de doelstelling een geheel circulaire economie te creëren, is het belangrijk ouder en kapotte apparatuur te recyclen. Deze spullen kun je inleveren bij diverse recyclepunten of bij een milieustraat van je gemeente. Oude mobiele telefoons kun je ook doneren aan een goed doel, of soms inruilen tegen korting op een nieuw model.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Simyo.