Zelf de buitenboel schilderen?

Wie een eigen huis heeft, weet er alles van. Eens in de 4-7 jaar ben je weer aan de beurt en moet de buitenboel geschilderd worden. Je kan dan een schildersbedrijf inhuren, maar dat kost je al snel een paar duizend euro, afhankelijk hoeveel deuren, kozijnen en houtwerk je hebt.

Die prijs zit hem vooral in het uurloon. Schilderen is arbeidsintensief. Je kan ook overwegen om zelf een paar dagen vrij te nemen en het zelf te doen. Je hebt dan behalve tijd, verf, kwasten, een ladder of steiger en wat schuurpapier nodig. Maar hoe pak je zo’n klus aan?

Ladder of steiger?

Wil je, behalve de kozijnen op de begane grond, ook de kozijnen op de 1e verdieping, de dakrand, en/of de dakkapel schilderen? Dan moet je op een veilige manier de hoogte in kunnen. Je hebt dan een ladder of steiger nodig.

Een steiger is in dat geval een stuk veiliger en praktischer dan een ladder. Professionals mogen volgens de Arbowet in veel gevallen niet eens meer een ladder gebruiken. Een steiger is stabieler en je hebt een veel groter bereik dan als je op een ladder staat. Kies wel de juiste steiger voor de klus:

Zelf de buitenboel schilderen?
rolsteiger
  • Kamersteiger
    Kamersteigers zijn compacte steigers die je makkelijk kunt verplaatsen. Ze zijn handig voor binnen als je muren en plafonds wilt witten of schilderen.
  • Rolsteiger
    Rolsteigers staan op grote stevige wielen en zijn daardoor makkelijk te verplaatsen zonder dat je ze telkens moet opbouwen en afbreken. Ze zijn dan ook heel handig bij het schilderen van de buitenboel. Ze zijn er in verschillende hoogten en de zijkant bestaat uit treden waarlangs je omhoog kan klimmen. Het plateau waar je op staat is beveiligd met een leuning.
  • Gevelsteigers
    Gevelsteigers staan vast, dus niet op wielen. Ze zijn daarom heel geschikt voor klussen waar je ze langer op een vaste plek nodig hebt. Om ze te verplaatsen moet je ze afbreken en weer opbouwen. Bij het bouwen van een dakkapel of het renoveren van een pand bijvoorbeeld.

Je kan een steiger huren of kopen. Voor de aanschaf van een steiger ben je éénmalig een bedrag kwijt. Maar een steiger gaat jarenlang mee. Als je je schilderwerk zelf doet, heb je dat bedrag er eigenlijk al na één schilderbeurt uit. Als je de steiger uit elkaar haalt, neemt hij niet al te veel ruimte in.

Schoonmaken, ontvetten en schuren

Natuurlijk wil je het liefst meteen je kwast in de verf dopen en aan de slag. Maar een goede voorbereiding van de ondergrond is belangrijk voor het eindresultaat. Vaak ben je langer bezig met de voorbereiding en het schilderklaar maken van de ondergrond dan met het schilderen zelf. Als je houtwerk wilt schilderen, dan is dit de juiste volgorde:

Zelf de buitenboel schilderen?
  • begin je met het schoonmaken van het hout met een spons en sopje
  • behandel het daarna af met een ontvettend middel zoals ammonia verdund met water of de professionele St Marc verfreiniger.
  • dan is het tijd om te schuren. Als het schilderwerk nog goed in tact is volstaat licht schuren. Als je lang gewacht hebt en de verf is afgebladderd, dan zal je met een verfkrabber de losse delen geheel of gedeeltelijk moeten verwijderen en daarna gladschuren. Vul of repareer het hout indien nodig.
  • afplakken met schilderstape. Schilders hebben een vaste hand en zullen zelden ramen en deuren afplakken met schilderstape. Als je alleen maar eens in de zoveel tijd schildert, is het resultaat vaak netter als de randen of overgang wel afplakt.

Tips bij het schilderen

Wacht op de goede weersomstandigheden

  • Zorg voor goede spullen. Koop goede kwaliteit verf en en kwasten. Voor het resultaat maakt het veel uit als je de juiste kwasten gebruikt. Neem de goede maat, dus niet te grote of brede kwasten voor smalle randjes. Maar ook het goede materiaal rollers voor de verf die je gebruikt en de de ondergrond waarop je schildert.
  • Bij harde wind kan je niet schilderen om dat zand en stof op je natte verf terecht komt.
  • Bij hoge temperaturen (rond de 30 ℃) en felle zon, kan je beter niet schilderen omdat de verf dan heel dun wordt en snel van je kwast druipt. Bovendien droogt de verf te snel en kunnen zich kleine blaasje of belletjes vormen wat het schilderwerk verpest.
  • Bij temperaturen van minder dan 5 ℃ wordt de verf juist dik en is moeilijker te verwerken. Temperaturen tussen de 15 en 20 ℃ zijn ideaal.
  • Houd ook de buienradar in de gaten. Als het gaat regenen als de verf nog nat is kunnen de druppels zichtbaar blijven in de verf.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *