Het internet staat vol leuke woonideeën en ook op TV kan je iedere dag wel een programma bekijken van mensen die hun huis en tuin in een paleisje veranderen. Door al die leuke ideeën kan je veel inspiratie op doen, voor je eigen huis. Al snel jeuken je handen om zelf aan de slag te gaan.
Het ziet er zo makkelijk uit
Je ziet een filmpje of voorbeeld en je denkt, dat wil ik ook. En vervolgens….dat kan ik ook wel. Natuurlijk kan je veel geld besparen door allerlei klussen in huis zelf te doen. Maar in zo’n filmpje ziet het er allemaal wel heel gemakkelijk uit. Vergeet niet dat iemand die zo’n filmpje opneemt, het waarschijnlijk al veel vaker heeft gedaan.
Kritisch op je eigen werk
Het is je huis en je wilt natuurlijk dat een klus er uitziet zoals een professional het zou doen. Vaak ben je ook nog veel kritischer op je eigen werk. Kleine foutjes of een minder geslaagde afwerking zal je zelf altijd blijven zien en dat moet geen ergernis worden.
Goed gereedschap is het halve werk
Wat voor klus je ook zelf wilt gaan doen, alles begint met goed gereedschap en goed materiaal. Natuurlijk is het beter om gereedschap dat je maar een paar keer zult gebruiken, niet meteen zelf aan te schaffen. Duur gereedschap kan je in dat geval beter huren.
Het is altijd verstandig om van te voren een kostenplaatje te maken en te kijken of je een klus, met al het benodigde gereedschap en materiaal, niet beter kan uitbesteden.
Wat vraagt de vakman?
Vaak schat je klussen duurder in dan ze werkelijk zijn. Bij Werkspot.nl kan je precies zien wat het gemiddelde uurtarief is voor allerlei soorten klussen. Wat kost een schilder bijvoorbeeld? De prijs voor binnen schilderen is gemiddeld 6-15 euro per vierkante meter en 7-15 euro voor plafonds. Een trap laat je al schilderen voor 150-300 euro.
Wat kan je zelf en wat niet?
Weeg onderstaande punten af voor je beslist of je een klus zelf wilt doen of wilt laten doen:
1. Vind je het wel leuk?
De kans dat je een klus met succes afwerkt als je er met tegenzin aan begint is klein. Het is belangrijk dat je enthousiast bent en dat je er zin in hebt.
2. Tijd en moeite
Heb je voldoende tijd om een klus te doen en is het je waard om je vrije tijd erin te steken? Als je bijvoorbeeld zelf je keuken wilt opknappen en je wilt dat in de weekenden doen, dan kan dat betekenen dat je weken in de rommel zit, met een keuken die je niet kan gebruiken. Vakmensen doen klussen meestal sneller en met meer mensen, dus is het zo klaar.
Er zijn natuurlijk ook klussen die je wel over een langere tijd kan uitspreiden zonder dat het hindert zoals schilderen, de tuin opknappen, of ruimten aanpakken die je niet dagelijks nodig hebt zoals de zolder of de kelder.
3. Lichamelijke conditie
Klussen kan zwaar zijn, zeker als je het niet gewend bent. Je kan gemakkelijk geblesseerd raken als je te veel wilt doen, te lang doorgaat, te zware dingen tilt of niet veilig werkt.
4. Gereedschap en materiaal
Heb je het geschikte gereedschap en is het makkelijk om het materiaal te laten bezorgen of zelf te halen? Zijn de materialen niet te zwaar om te tillen of te verplaatsen?
5. Kennis en handigheid
Heb je voldoende kennis en vaardigheid om een klus te doen?
6. Wat zijn de gevolgen als de klus niet lukt?
Dit punt is waarschijnlijk het belangrijkste. Wat zijn de gevolgen of wat is de schade als een klus niet gaat zoals je wilt? Als verfwerk niet helemaal mooi en strak is, dan is dat jammer maar niet zo erg. Als je klussen zoals loodgieterswerk, elektriciteit, tegelwerk e.d. zelf gaat doen, dan kan de schade groot zijn.
Conclusie
Begin klein als je geen ervaren klusser bent, werk veilig en huur bij twijfel een vakman in.