Een zwembad in de tuin, het is de droom van velen. Een zwembad in je tuin heeft natuurlijk veel voordelen. Wie zich een tuiEen zwembad in de tuin, het is de droom van velen. Een eigen zwembad in je tuin heeft natuurlijk ook veel voordelen. Wie zich een tuin met eigen zwembad voorstelt, ziet zichzelf en zijn gezinsleden al in gedachten genieten op warme dagen. Een zwembad zorgt voor plezier en vermaak en het kan je bovendien helpen om je lichaam fit en gezond te houden.
Welk zwembad?
Welk zwembad past in jouw tuin? Veel hangt af van je budget en de beschikbare ruimte. Wil je een zwembad kopen, dan zijn er eigenlijk twee groepen verdelen. De permanente ingebouwde zwembaden en de opbouwzwembaden.
Inbouwzwembaden
Voor een inbouwzwembad wordt een gat in de grond gegraven en hierin wordt het zwembad aangelegd. Dit ingebouwde zwembad kan van verschillende materialen zijn gemaakt: van beton, polyester of RVS.
Bij dit soort zwembaden is het belangrijk om goed over de plek na te denken, je kan ze niet meer verplaatsen. Dit soort zwembaden gaat heel lang mee, maar er hangt wel een prijskaartje aan. De Bij dit soort zwembaden is het belangrijk om goed over de plek na te denken want eenmaal geplaatst kan je ze niet meer verplaatsen. Dit soort zwembaden gaat heel lang mee, maar er hangt wel een prijskaartje aan. De graafwerkzaamheden en het zwembad van duurzaam materiaal dragen hieraan bij. Hoe duur het zwembad uiteindelijk wordt, is ook afhankelijk van de afmeting. Een zwembad dat je wilt verwarmen is duurder door de energie die daarvoor nodig is. Steeds vaker worden hiervoor zonnepanelen gebruikt.
Opbouwzwembaden
Opbouwzwembaden worden niet ingegraven, maar op de grond geplaatst. Dit soort opbouwzwembaden kunnen ook van verschillende materialen zijn, b.v. kunststof, metaal of hout. Verder zijn er natuurlijk ook nog de grote kunststof opblaaszwembaden die ook in deze categorie thuishoren.
Deze opbouwzwembaden zijn over het algemeen goedkoper dan ingebouwde zwembaden maar hebben dan ook niet de luxe uitstraling. Er is vaak een trapje of opstapje nodig om in het zwembad te klimmen of te springen. Sommige opbouwzwembaden kan je weer afbreken, opbergen en opnieuw opbouwen andere opbouwzwembaden hebben een meer permanent karakter.
Onderhoud
Alle zwembaden hebben natuurlijk onderhoud nodig. Bij kleinere zwembaden kan je het water vaker vervangen. Grotere zwembaden hebben een reinigingsinstallatie in de vorm van een filter en/of pomp nodig om het water schoon te houden en algen en bacteriegroei tegen te gaan. Dekzeilen kunnen helpen om te voorkomen dat er vuil in het zwembad komt.
Een zwembad kan voor veel plezier in de tuin zorgen, maar vraag wel constant aandacht, zorg en onderhoud.