In de film Toy Story komt speelgoed tot leven zodra mensen niet in de kamer zijn. Hoewel we zelf het vermoeden hebben dat ons speelgoed niet stiekem spannende avonturen beleeft, vragen we ons toch af wat er eigenlijk in de woning gebeurt als we er zelf niet zijn.
Als het goed is gebeurt er niets, maar hoe kun je dit in de gaten houden? Met een draadloos alarmsysteem in huis kun je niet alleen de inbrekers en de omgeving waarschuwen wanneer er ongenode gasten het huis binnendringen, je kunt zelf een oogje in het zeil houden met een app die gekoppeld wordt aan een slimme woning. Hoe slim is jouw huis eigenlijk?
Hoe slim is jouw huis?
Tegenwoordig zijn alle apparaten in huis “slim”. In een Smart Home gebruiken we smartphones, we praten tegen smart speakers en laten de thermostaat en verlichting op slimme wijze werken. Bedrijven als Somfy maken tientallen producten om je huis slimmer te maken. Voor de meeste mensen worden slimme apparaten vooral gebruikt om de woning comfortabeler te maken, toch ligt de basis eigenlijk in veiligheid.
Hoe veilig is jouw huis?
Domotica is een term voor huizen die op basis van technologie veiliger gemaakt worden. Denk aan een alleenstaande dame van 88 die midden in de nacht met de druk op de knop contact op kan nemen met de alarmcentrale. Functies als een lekker warme huiskamer bij het ontwaken in ochtend wakker is pas later gekomen. Naast persoonlijke veiligheid kun je met slimme oplossingen ook de woning beveiligen. Je kunt bijvoorbeeld inbrekers ontmoedigen door de gordijnen regelmatig te openen en te sluiten, lampen aan en uit te laten gaan, met andere woorden de schijn te wekken dat er bewoners aanwezig zijn. Dat werkt vaak net zo goed als reguliere diefstalpreventie. Je kunt met slimme apparatuur iedere woning veiliger maken zonder dat je er zelf over na hoeft te denken.
Alarmsysteem in huis
Met een alarmsysteem in huis woon en leef je prettiger, zowel wanneer je thuis bent als daarbuiten. Hier zijn enkele populaire manieren om een huis veiliger te maken:
1. Bewegingsmelder
Wanneer er iemand het huis binnendringt die niet welkom is, wil je dat weten. Toch is het zeker niet veilig om bij een geluid van de voordeur met een honkbalknuppel in je pyjama de trap af te lopen in de nacht. Met een bewegingsmelder kun je bijvoorbeeld automatisch de lampen aan laten gaan. Dieven zijn allergisch voor licht, die zullen meestal direct op de vlucht slaan. Naast beveiliging met een bewegingsmelder kan het ook juist heel praktisch zijn. Wanneer je in de nacht opstaat om naar het toilet te gaan en de lamp op de overloop gaat automatisch aan om maar een eenvoudig voorbeeld te noemen.
2. Rookmelder
Eigenlijk is een rookmelder een eerste levensbehoefte, iedereen zou rookmelders in huis moeten hebben. De ene rookmelder is overigens de andere niet, vaak zijn het losse kastjes die plaatselijk een geluidssignaal afgeven bij rook. Een “slimme” rookmelder kun je koppelen met een app op de smartphone, zo weet je overal in huis wanneer de rookmelder afgaat. Naast rookdetectie zijn er ook melders die andere gevaarlijke gassen kunnen waarnemen, houd daar rekening mee bij aanschaf van een goede rookmelder.
3. IP Camera
Houd een oogje in het zeil met een IP Camera in huis. Je kunt daarmee de woning in de gaten houden, een oogje houden op de babykamer wanneer je in de keuken bezig bent, of in de gaten houden of er iemand zonder uitnodiging even naar dat nieuwe televisietoestel komt kijken. Een IP Camera heeft als voordeel ten opzichte van een standaard camera dat de beelden online worden opgeslagen, en zelfs live online te bekijken zijn.
Houd zicht op jouw huis, waar je ook bent
Met de IP Camera in combinatie met een bewegingsmelder kun je bij een onverwachte beweging direct een foto laten maken die online op een veilige locatie zichtbaar is voor de bewoners. Je kunt ook direct op je eigen smartphone een melding krijgen zodat je op je werk kunt zien wat er aan de hand is. Naast inbrekers kun je zo ook zien wanneer jouw zoon thuiskomt van school, dan werk je toch een stuk rustiger.
Zijn de poppen aan het dansen? Houd een oogje in het zeil met een alarmsysteem in huis, en laat dit systeem samenwerken binnen een complete Smart Home oplossing.