Je hoort steeds meer over cyberaanvallen. Dat houdt in dat je gegevens in de handen van cybercriminelen vallen. Daarmee wordt bijvoorbeeld geld gestolen of word je afgeperst. Ook kan het zijn dat je internetverbinding verstoord wordt. Hoe voorkom je dat?
Gebruik een VPN
Surf je op het internet of speel je online een spelletje, dan laat je meer gegevens achter dan je denkt. Je locatie is daar één van. Net als je IP-adres. Hackers kunnen met deze gegevens nagaan waar je je bevindt en bij welke diensten je een account hebt. Met een beetje pech kunnen ze je wachtwoord aan die diensten koppelen.
Traceerbaarheid kun je frustreren met een VPN. Dat is internetten met een omweg, van jouw computer, naar een server (vaak in het buitenland), en dan verder het internet op. Je surft met een IP-adres dat je leent van de server, zodat je zelf moeilijker te vinden bent. Daarnaast heeft een (gratis) VPN een ander voordeel: je verbinding wordt extra beveiligd. De gegevens die je verstuurt en ontvangt zijn namelijk versleuteld als je een VPN gebruikt. De code die wordt afgetapt, is dan een brei aan code, waar hackers niets van kunnen maken.
Tweestapsverificatie
Dat je een goed wachtwoord moet hebben, weet je onderhand wel. Steeds meer mensen gebruiken een wachtwoordzin en maken voor elke dienst een ander wachtwoord aan. Een goede eerste stap, maar zelfs met lange, sterke en verschillende wachtwoorden, kun je nog gehackt worden.
Wil je het kwaadwillenden een stuk moeilijker maken, dan valt het aan te raden om ook tweestapsverificatie in te schakelen. Je moet dan je identiteit bevestigen met een vingerafdruk, gezichtsherkenning of goedkeuring op een ander apparaat. Bijvoorbeeld middels een sms’je naar je privé telefoonnummer. Gebruik deze functie als het aangeboden wordt. Zeker bij bijvoorbeeld clouddiensten (zoals Microsoft 365, Google Drive en Dropbox) en diensten waar veel persoonlijke gegevens worden opgeslagen, is dit heel nuttig.
Klik niet zomaar op een link
Op een link klikken is een automatisme. We denken er eigenlijk niet zoveel bij na. En dat weten oplichters en hackers ook. Ze sturen je een valse link, bijvoorbeeld in een nep e-mail, waarmee je naar een nepwebsite gaat. Bijvoorbeeld van je bank, maar het kan ook zogenaamd van de KvK of het CJIB komen. Daarmee proberen kwaadwillenden je inloggegevens te stelen.
Het kan ook zijn dat je met de link een gevaarlijke bijlage downloadt. Dat kan ervoor zorgen dat alle bestanden op je computer versleuteld raken. Klik daarom niet zomaar op een link, en gebruik CheckJeLinkje van de politie om links te controleren. Open ook niet zomaar bijlagen. Denk altijd goed na, voordat je iets opent. Zo voorkom je een hoop narigheid.