In menig huis komen we tegenwoordig nog een houtkachel tegen. Met zo’n kachel zorg je er in de herfst en winter voor dat het lekker warm wordt in huis. Toch kan een houtkachel ook voor problemen zorgen. Zo kan er bijvoorbeeld een schoorsteenbrand ontstaan als je de kachel op de verkeerde manier gebruikt. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom vertellen wij je in deze tekst waar je op moet letten bij het stoken van hout in een kachel.
Gebruik altijd droog hout
Voordat je hout in een houtkachel gebruikt, doe je er goed aan dit te laten drogen. Veel mensen weten dit, maar toch wordt er regelmatig met nat hout gestookt. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Allereerst komt er meer fijnstof vrij als je nat hout gebruikt. Bovendien rookt nat hout harder dan droog hout. Naast rook kan zich ook creosoot ontwikkelen bij de verbranding van nat hout. Dit is een stroperig goedje dat vaak aan de binnenkant van jouw rookkanaal blijft kleven. Als het 500 graden wordt in jouw schoorsteen, kan creosoot ontbranden. Een schoorsteenbrand is dan het gevolg.
Stook volgens de Zwitserse methode
De meeste mensen gooien lukraak wat hout in hun kachel en gooien er vervolgens een brandend aanmaakblokje bij. Op deze manier duurt het vaak lang voordat het hout goed brandt. Bovendien vindt er zo vaak geen volledige verbranding plaats. Dit is bij de Zwitserse methode wel het geval. Bij deze methode begin je met het grootste hout en leg je de kleinste houtjes bovenop. Leg bovenop de stapel één of meerdere aanmaakblokjes en steek deze aan. Het hout brandt zodoende meestal snel en bovendien vindt er volledige verbranding plaats.
Laat de kachel uit als het mistig of windstil is
In de herfst en winter is het zo nu en dan windstil en/of mistig. Op dergelijke dagen is het vaak ook niet bepaald warm. Daarom steek je bij weinig wind of mist mogelijk jouw kachel aan. Dit is niet verstandig. Waarom niet? Omdat er minder trek is als het winststil of mistig is. Gevolg hiervan is dat de rook niet goed afgevoerd wordt, maar in de schoorsteen blijft hangen. De lucht blijft hierdoor rondom jouw huis hangen en dat is niet gezond. In het ergste geval kan de rook zelfs in jouw woning terechtkomen. Om gezondheidsklachten te voorkomen laat je jouw kachel uit als het winststil of mistig is.
Vergeet jouw schoorsteen niet te vegen
Als je jouw houtkachel veelvuldig gebruikt, moet je regelmatig jouw schoorsteen laten vegen. Door het vegen van de schoorsteen wordt de kans op een schoorsteenbrand namelijk een stuk kleiner. Veel mensen weten alleen niet hoe vaak zij dit moeten doen. Wij raden jou aan om minimaal één keer per jaar een professionele schoorsteenveger in te schakelen. Laat jouw schoorsteen bij voorkeur voor het stookseizoen vegen. Zodoende weet je namelijk zeker dat het rookkanaal volledig schoon is als je de kachel gebruikt. Kies er overigens niet voor om jouw schoorsteen zelf te vegen. Waarom niet? Omdat je dit waarschijnlijk niet op de juiste manier doet. Hierdoor is de kans op een schoorsteenbrand een stuk groter.