Goed nieuws! Je hebt zojuist het papier ondertekend dat zegt dat je binnenkort in je nieuwe huis kunt wonen. Spannend! Je weet al wanneer je de sleutels krijgt. Maar voordat je echt in je nieuwe huis kunt gaan wonen, moet je eerst verhuizen. Dat betekent al je spullen inpakken, ze naar je nieuwe huis brengen en ze daar weer uitpakken. Het klinkt makkelijk, maar er zijn veel dingen die je moet regelen. Het gaat niet alleen om je inschrijven bij de gemeente en een nieuwe dokter vinden. Je moet nadenken over bouwkundige keuringen, verzekeringen en meer. Lees er hier meer over!
Bouwkundige keuring
Als je een huis wilt kopen, wil je natuurlijk weten hoe het met dat huis gesteld is. Zijn er problemen of dingen die gerepareerd moeten worden? Je kunt daarom een bouwkundige keuring laten doen bij Schippers bouwconsult om onverwachte kosten te voorkomen (bij voorkeur voordat je een huis koopt). Dit kan op verschillende momenten, zoals tijdens de onderhandelingen, binnen drie dagen na het tekenen van het koopcontract, of als voorwaarde in het contract zelf.
Maar ook als je je huis wilt verkopen kan een bouwkundige keuring handig zijn. Je kunt aan je kopers laten zien hoe het met je huis gaat en zo kun je eventuele problemen vooraf oplossen. Zo kun je zelfs in kaart brengen welk onderhoud je huis nodig heeft voor de toekomst.
Verzekeringen
Bij een verhuizing moet je tevens denken aan je verzekeringen. Er zijn twee soorten verzekeringen die echt handig zijn als je een huis hebt: een inboedelverzekering en een opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade aan je spullen in huis, zoals meubels en kleding. De opstalverzekering beschermt je huis zelf, bijvoorbeeld tegen brand of stormschade.
Naast deze verzekeringen zijn er nog andere die handig kunnen zijn, zoals de rechtsbijstandverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Je kunt hier gebruik van maken wanneer er problemen zijn met buren, als je per ongeluk iets kapot maakt of als je partner overlijdt. Zorg er ook voor dat je je nieuwe adres doorgeeft aan je verzekeraars en andere (financiële) bedrijven om problemen te voorkomen.
Praktische zaken
Er zijn ook nog een aantal praktische zaken waar je aan moet denken. Zorg ervoor dat je je nieuwe adres op tijd doorgeeft aan instanties en gebruik eventueel de verhuisservice van PostNL om je post door te sturen.
Je kunt meestal je energiecontract meenemen, maar kijk eerst of het voordeliger is om over te stappen naar een andere energieleverancier. Je kunt zelf geen nieuwe waterleverancier kiezen, maar geef wel op tijd je verhuizing door. Als je naar een andere buurt verhuist, zou je zelfs een nieuwe zorgverlener kunnen kiezen zoals een huisarts, tandarts en apotheek. Dit mag je namelijk zelf doen. Ga jij binnenkort verhuizen? Let dan op deze zaken!