Verdwijnt de postbode uit het straatbeeld?

Na het verdwijnen van de telefooncel, de brievenbus, de fax, de Gouden Gids en het telefoonboek,, lijkt ook de postbode zijn beste tijd te hebben gehad. Mensen communiceren al met elkaar zolang ze bestaan. Dat gaat het makkelijkst als iemand zich bij je in de buurt bevindt. Maar met mensen op afstand wordt het wat lastiger. Je hebt er dan diensten, apparatuur en/of techniek voor nodig om je boodschap te kunnen overbrengen. Daarbij speelde de postbode een prominente rol. Maar tijden veranderen.

De postbode

Vroeger waren er primitieve communicatiemiddelen, zoals rooksignalen en de tamtam om aan mensen op afstand berichten over te brengen. Of je stuurde een boodschapper met een bericht. Zelfs postduiven werden ingezet. Later kwamen er modernere manieren bij, zoals morse en de telex en fax.Toch was het allemaal pas echt een stuk makkelijker toen de post en de postbode hun intrede deden. Vanaf die tijd kon je zelf vanaf jouw huis een bericht sturen naar een ander adres. Je kon je er ook (redelijk) van op aan dat je brief of kaart snel en netjes bij de geadresseerde door brievenbus op de mat zou vallen.

Je verwacht het misschien niet, maar de post in Nederland bestaat al vanaf het midden van de 16e eeuw. Er kwamen vanaf die tijd steeds meer gebouwen bij waar je je post of pakjes kon inleveren en versturen of afhalen. De post werd destijds nog niet aan huis bezorgd. Je moest het zelf komen ophalen als je iets verwachtte. Niet zo handig als je ver van zo’n postkantoor af woonde. Daarom werd het vanaf 1850 in Nederland verplicht, dat er in iedere gemeente een postkantoor of postagentschap was.

De envelop

Brieven en kleine voorwerpen worden doorgaans verstuurd in enveloppen. De eerste papieren envelop stamt uit China van 200 jaar v. Chr. Voor die tijd waren er wel een soort enveloppen, die werden  gemaakt van terracotta bijvoorbeeld. De envelop was vooral bedoeld om de inhoud onbeschadigd en afgeschermd van nieuwsgierige blikken van mensen. die niks met de inhoud te maken hadden, bij de geadresseerde te kunnen bezorgen.

Sindsdien is er veel veranderd. Je kan nu eenvoudig online je enveloppen bestellen. Ze worden dan netjes door de post thuisbezorgd zodat jij je post weer kan versturen.

Er worden misschien minder brieven verstuurd, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van email en social media. Maar bijna iedereen vindt het leuk om een kaart, uitnodigingen of andere persoonlijke berichten per post te ontvangen.

Verdwijnt de postbode uit het straatbeeld?
brievenbus

De post blijft bestaan

De laatste eeuwen zijn er nog een aantal moderne communicatiemiddelen bijgekomen. De telefoon sinds 1860, en natuurlijk de email sinds 1971. En het lijkt nu misschien of het internet er altijd al geweest is. Maar het internet bestaat pas sinds 1979, zo’n 40 jaar dus. Door al die nieuwe communicatiemiddelen lijkt het soms of de goede ouderwetse post en de postbodes overbodig gaan worden. Maar niets is minder waar.

Luchtkussen enveloppen

Als je een brief of document of een pakketje wilt versturen, ben je aangewezen op de post. Doordat veel mensen nu steeds vaker online spullen bestellen, worden er steeds meer pakjes bezorgd. Kleine voorwerpen of boeken worden dan vaak in luchtkussen enveloppen verstuurd zodat ze goed beschermd zijn en toch door de brievenbus passen.

Vensterenveloppen

Het bedrijfsleven maakt veelal gebruik van vensterenveloppen. Zo kunnen voorgedrukte facturen, nota’s of andere documenten waar het adres van de ontvanger al op staat vermeld, eenvoudig verstuurd worden. Vaak is dit een geautomatiseerd proces waar geen mensen aan te pas komen die de enveloppen moeten schrijven of dicht moeten plakken.

Wel minder postkantoren

Vroeger had je overal postkantoren. Een apart gebouw of instelling speciaal voor al je postzaken. Tegenwoordig zijn die diensten overgenomen door postagentschappen. Bij bijna alle grote supermarkten kan je postzegels kopen, je post en pakjes inleveren en/of ophalen. Verder kan je ook je brieven in de bekende oranje brievenbussen doen die overal in het land verspreid staan.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *