huis energiezuiniger maken

Verbouwen voor een duurzamer huis

Steeds meer mensen willen graag gasloos wonen, maar de meesten van ons zullen daarvoor allerlei aanpassingen moeten doen en, ook niet onbelangrijk, moeten investeren. Met de huidige subsidies en duurzaamheidsregelingen is het de perfecte tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden voor duurzaam verbouwen en de bijbehorende investeringen. Ben jij er al aan toe om te investeren in een duurzamer huis? Dan vertellen we je graag meer over de mogelijkheden. Vaak is het ook afhankelijk van de leeftijd van je woning welke maatregelen er benodigd zijn en wat er mogelijk is op het gebied van duurzaam wonen.

Isoleren

Een (ouder) huis met weinig of geen isolatie is met spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en dubbel glas ineens een heel stuk duurzamer. Dat hoeft natuurlijk niet allemaal in één keer maar kun je ook in fases doen om de verbouwing behapbaar te houden. Het is wel een investering die zijn geld zeker waard is, omdat je direct zult merken dat je energieverbruik een stuk lager is. Prettig voor het milieu, voor je wooncomfort én voor je portemonnee! Dakisolatie kun je misschien nog wel zelf aanbrengen, voor spouwmuurisolatie, dubbel glas en vloerisolatie zul je een specialist in moeten schakelen.

Warmtepomp

Je huis wordt heel wat duurzamer met een warmtepomp. Wanneer je huis geschikt is dan kun je namelijk je huis zonder gas verwarmen, enkel op elektriciteit. Ook hiervoor is de leeftijd van je huis van belang. Bij een huis met weinig of geen isolatie is een warmtepomp niet mogelijk, tenzij de isolatie eerst verbeterd wordt.

Is je huis matig geïsoleerd? Dan kun je ook voor een hybride warmtepomp kiezen die met je cv-ketel samenwerkt. Daarvoor moet je cv-ketel wel een hr-ketel zijn. Daarnaast zijn traditionele radiatoren niet altijd geschikt in combinatie met een warmtepomp en zullen ze vervangen moeten worden door vloerverwarming en/of Lage Temperatuur-radiatoren. Dat vraagt om een vrij grote verbouwing, maar ook hierbij geldt dat je er uiteindelijk de vruchten van plukt.

Elektrisch koken

Niet alleen je cv-ketel gebruikt gas, als je kookt op gas kun je ook hiervoor voor een meer duurzame optie gaan. Zowel bij een inductie als bij een keramische kookplaat kook je elektrisch in plaats van op gas. Beide kookplaten zijn bovendien gemakkelijk schoon te houden, wat ook mooi meegenomen is. Een inductie kookplaat is het meest zuinig, omdat deze snel opwarmt en afkoelt. Je hoeft er niet altijd je hele keuken voor te verbouwen. Als de maten hetzelfde zijn, kun je je kookplaat vrij gemakkelijk vervangen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen maken het mogelijk om je elektriciteit, of een deel ervan, zelf op te wekken. Ook zonnepanelen vragen om een flinke investering en je dak moet er geschikt voor zijn, maar de investering in zonnepanelen loont zeker. Informeer ook eens bij je gemeente of er een subsidiepotje is voor de aanschaf van zonnepanelen!

Informeer zeker eens bij verschillende specialisten naar de mogelijkheden voor een duurzaam huis en vraag verschillende offertes aan om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Dan zit jij er binnenkort comfortabel én duurzaam bij!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *