Wie gaat er nog zonder zijn of haar mobiele telefoon de deur uit? Niemand toch. Zeker als je op vakantie of op reis gaat is een je mobiele telefoon onmisbaar. Het is tenslotte je bron van vermaak, je bioscoop, je jukebox, je woordenboek, je reisgids, je camera en je lifeline met het thuisfront in één. Voor het gemaak nemen we dan maar aan dat we onze smartphone gewoon net als thuis kunnen gebruiken en tegen dezelfde kosten. Dat is helaas niet het geval. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf waar je heen gaat.
Reizen binnen de EU?
Het maakt veel uit of je binnen of buiten de EU reist. Als je binnen de EU reist dan gelden er goede afspraken en kan je sinds 2017 met je eigen sim only of databundel bellen en internetten zonder extra kosten. Buiten de EU is dat niet het geval en betaal je in de meeste gevallen flink extra. Bedenk je ook dat populaire vakantielanden als Zwitserland en Turkije niet bij de EU horen.
Reizen buiten de EU
Buiten de EU is het dus opletten als je je mobiel gaat gebruiken. Je hebt dan te maken met providers in die landen en die kunnen vragen wat ze willen. Je krijgt de rekening van de gemaakte kosten gewoon opgestuurd via je eigen provider en dat kan flink in de papieren lopen.
Lokale simkaart kopen
Het is in veel landen mogelijk om een simkaart te kopen van een lokale provider. Je vervangt dan je eigen simkaart zolang je in dat land verblijft. Je belt en internet dan tegen het lokale, meestal goedkope tarief dat daar geldt. Je moet dan natuurlijk wel een simlock vrije telefoon hebben.
Japan
In Japan hebben ze bijvoorbeeld geen GSM-netwerk waardoor je alleen nieuwere smartphones kan gebruiken met 3G/4G UMTS. Dit zijn bijvoorbeeld toestellen met Windows 7 en hoger of Android 4.0 en hoger. Maar bellen blijft dan wel heel duur. Daar bestaat de mogelijkheid om bij aankomst een mobiele telefoon te huren. Dat kan bijvoorbeeld in het vliegveld.
Op zee of tijdens een cruise
Ook als je een cruise maakt of als je je op zee bevindt, kan je extra kosten verwachten. Je mobiele telefoon maakt dan contact met een satelliet en de kosten daarvoor kunnen oplopen tot 10 euro per MB. Dat kan een dure aangelegenheid worden als je even een filmpje wilt kijken.
Dataroaming
Roaming of dataroaming betekent dat je gebruik maakt van mobiel internet op een ander netwerk dan je eigen netwerk dat je thuis gebruikt. In het buitenland betekent het dat je gebruik maakt van een buitenlands netwerk. Vaak schakelt je mobiele telefoon automatisch over als je een ander land binnengaat, zonder dat je het merkt. Het voordeel is dat je gewoon kan blijven sms’sen, bellen en appen. Het nadeel is dat er extra kosten aan verbonden kunnen zijn als je je in een land bevindt dat niet bij de EU hoort.
Je doet er dan ook verstandig aan om dataroaming altijd uit te schakelen zodat je mobiel niet automatisch verbinding maakt.
Wifi
Wifi ook wel geschreven als wi-fi of Wi-Fi is de afkorting voor Wireless Fidelity en is een draadloos netwerk en wordt voornamelijk gebruikt voor een draadloze internet verbinding. Over de hele wereld zijn er tegenwoordig gratis Wifi hotspots te vinden bij restaurants, internet cafées, hotels en op vliegvelden. Je kan daar eenvoudig verbinding meemaken.
Die gratis Wifi spots zijn over het algemeen niet de meest snelle of stabiele verbindingen. Naast de gratis Wifi spots zijn zijn er ook betaalde Wifi-punten. Bijvoorbeeld bij hotels of vakantieparken. Hiervoor koop je dan een aantal MB of Wifi toegang voor een bepaalde periode.
Wil je altijd en overal verzekerd zijn van een snelle Wifi-verbinding dan kan je je eigen Mifi router aanschaffen.