Het internet is meer dan ooit betrokken bij ons leven. We zijn altijd verbonden – van onze telefoons tot onze deurbellen, het lijkt erop dat bijna alles waarmee we interacteren online is. Het is geen geheim dat het internet ons leven drastisch heeft veranderd en verbeterd, maar geen beloning is zonder risico. Cybersecurity-incidenten en datalekken halen vaker de krantenkoppen dan velen van ons prettig vinden. Toch kan het gemakkelijk zijn om veilig te blijven op het internet, zelfs als je kiest voor zonder Cruks en toch gokken op ZonderCruks.net. Gebruik namelijk deze tips!
Gebruik een lang wachtwoord
Idealiter zouden wachtwoorden langer moeten zijn dan 12 tekens en een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen moeten bevatten. Mensen hebben de neiging om wachtwoorden te maken in dezelfde syntaxis als een zin: een hoofdletter aan het begin, letters in het midden, leestekens en ten slotte cijfers. Als je dit patroon doorbreekt, kan het lastiger worden om je wachtwoord te kraken. Vermijd het herhalen van wachtwoorden tussen accounts, vooral voor gevoelige accounts zoals creditcards of bank-apps.
Installeer antivirussoftware
Er is een verscheidenheid aan gratis en betaalde antivirussoftware online beschikbaar, waarvan er veel extreem nuttig kunnen zijn. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar het antivirusprogramma dat je wil gebruiken voordat je het downloadt om er zeker van te zijn dat het een goede reputatie heeft. Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met je internetprovider om aanbevelingen te vragen. Sommige internetproviders bieden zelfs antivirussoftware aan bij hun service.
Schakel MFA in
Veel apparaten, websites en apps staan multi-factor authenticatie toe. Dit betekent dat je je identiteit op meer dan één manier moet verifiëren bij het inloggen, zoals door een wachtwoord in te voeren en een code in te typen die naar je wordt verzonden via een sms-bericht. Hoewel het proces voor het instellen van MFA verschilt per apparaat, app of website, kun je het meestal vinden in de instellingen, onder ‘Beveiliging’.
Voorkom phishing
Phishingfraude vindt plaats wanneer je een e-mail ontvangt die er legitiem uitziet, maar die in werkelijkheid afkomstig is van een oplichter die je probeert te misleiden zodat je je gegevens verstrekt. Phishing scams worden steeds geavanceerder, dus e-mails of telefoontjes kunnen afkomstig zijn van bronnen die er in eerste instantie legitiem uitzien. Als je een telefoontje, sms of e-mail ontvangt van een bedrijf of overheidsinstelling die om persoonlijke informatie vraagt, neem dan contact op met het bedrijf via het telefoonnummer op hun website of hun klantenservicechat om er zeker van te zijn dat het verzoek daadwerkelijk van het bedrijf komt.
Gebruik een wachtwoordmanager
Er zijn veel goede wachtwoordbeheertools die je wachtwoorden veilig kunnen opslaan. Dit maakt het makkelijker om wachtwoordhergebruik te voorkomen en om langere, veiligere wachtwoorden bij te houden. Je moet nooit wachtwoorden opschrijven of herhalen om ze gemakkelijker te kunnen onthouden. In plaats daarvan helpt gerenommeerde wachtwoordbeheersoftware je bij het maken en opslaan van je wachtwoorden om je online veilig te houden. Zo’n manager kan ook wachtwoorden voor je creëren.