Het halen van je theorie-examen is een voorwaarde om praktijkexamen te mogen doen en kan daardoor voor behoorlijk wat stress zorgen.
Als je begint met rijlessen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk je examen halen. Ten eerste omdat je graag zelf in een auto wilt rijden en ten tweede omdat het je heel veel geld scheelt. Rijlessen zijn duur en daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Het halen van je theorie-examen is dan een goed begin én het halve werk.
Eerst praktijklessen of eerst je theorie-examen halen?
De meesten beginnen met praktijklessen. Maar wie slim is, begint tegelijkertijd of liever nog daarvoor al, te leren voor zijn theorie-examen.
Je wilt tenslotte niet in een situatie komen waarin je nog niet voor je rijexamen op mag omdat je je theorie-examen nog niet hebt gehaald. Bovendien heb je echt wel een voorsprong bij je praktijklessen als je de verkeersregels al goed kent.
1. Schrijf je in voor het theorie-examen
Ja hèhè. Nee serieus, veel mensen gaan eerst praktijklessen en denken: “Oh, dat leren voor het theorie-examen dat doe ik nog wel een keer”.
Als je je eenmaal hebt ingeschreven dan heb je een stok achter de deur en ben je meer gemotiveerd om te gaan leren. Wees wel realistisch en neem voldoende tijd om te leren, te herhalen en te oefenen.
2. Beginnen met leren
Het is altijd moeilijk om te beginnen met leren en echt aan de slag te gaan. Lees om te beginnen eerst de stof een keer helemaal door. Daarna verdeel je de stof en pak je iedere dag of paar dagen een deel om te leren.
Let wel op dat je het meest recente theorieboek hebt en niet een oud exemplaar dat je van iemand leent of krijgt. De regels en stof van het theorie-examen wordt constant aangepast.
3. Leer online voor je theorie-examen
Veel mensen leren liever online en niet uit een boek. Als je online leert voor je theorie-examen hoef je geen papieren boek aan te schaffen. Een groot voordeel van online leren is verder dat veel van de stof wordt aangeboden in de vorm van 3D-animaties, video’s en foto’s. Dat helpt je om de informatie op een leuke en makkelijke manier tot je te nemen en maakt het een stuk minder saai om te leren.
Als je de stof voor je theorie-examen online beschikbaar hebt, dan is een ander groot voordeel dat je die stof altijd en overal bij je hebt op je mobiel of je laptop. Zo kan je op elk verloren moment of als je ergens moet wachten verder leren. Alle beetjes helpen moet je maar denken.
Als je online leert, weet je bovendien zeker dat de stof altijd up-to-date is.
3. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Dé manier om goed te leren is door de stof vaak te herhalen. De manier om je kennis te testen is door te oefenen met vragen.
Als je online hebt geleerd, zoals hierboven is beschreven, kan je daarna meteen online oefenen voor je theorie-examen. De vragen van de oefen-examens zijn vergelijkbaar met de vragen die je op het echte examen krijgt. Er wordt extra aandacht besteed aan de moeilijke vragen waar veel mensen over struikelen. Je kan daar ook extra op oefenen. Omdat je je echte theorie examen ook op een computer maakt, kan je deze oefeningen zien als een goede test vooraf.
Na afloop van zo’n proefexamen zie je natuurlijk of je gezakt of geslaagd zou zijn. Maar je ziet ook welke vragen je fout hebt gedaan.
4. Faalangst of dyslexie?
Een examen is bijna voor iedereen een stressvolle gebeurtenis. Die stress neemt alleen maar toe als je een afwijking of gebrek hebt. Bijvoorbeeld als je dyslectisch of autistisch bent. Een aantal mensen is zo zenuwachtig of heeft faalangst waardoor het niet mogelijk is om op een normale manier examen te doen.
Voor deze mensen bestaat de mogelijkheid om op een aangepaste manier examen te doen. Bijvoorbeeld door het examen te laten voorlezen zodat ze niet zelf de vragen hoeven te lezen. Of door alleen in een ruimte te zitten en niet in een zaal met allerlei anderen waardoor het moeilijker is om je te concentreren.
Als je gebruik wilt maken van zo’n speciaal examen, moet je dat wel vermelden als je je aanmeldt voor het theorie-examen.
5. Wees voorbereid
Op de dag zelf is het belangrijk dat je een beetje fit en uitgerust bent. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent zodat je je op je gemak kan aanmelden en je spullen in een kluisje kan opbergen. Alleen je id-kaart of paspoort houd je bij je. Het theorie-examen zelf duurt 30 minuten.
Het examen bestaat uit twee onderdelen:
- gevaarherkenning, dit zijn 25 vragen waarvan je er tenminste 13 van goed moet hebben.
- verkeersregels en verkeersinzicht. Hierbij krijg je 40 vragen en 2 testvragen. Je moet er hiervan tenminste 35 vragen goed beantwoorden.
6. Laat je niet gek maken
Ja, het theorie-examen is moeilijk. Ongeveer de helft zakt. Iedereen kent wel verhalen van iemand bij wie het maar niet wil lukken en die al heel vaak gezakt is. Aan de andere kant is het leren van de stof voor je theorie-examen ook geen hogere wiskunde. Kijk maar eens op de weg hoe druk het is. Al die mensen hebben ooit hun theorie-examen gehaald. Dus het gaat jou ook zeker lukken!
Volgens onderzoek moet je wel voldoende kennis hebben van de verkeersregels. Als je goed leert en voldoende oefent hebt, is de kans groot dat jij bij de 50% zit die slaagt.