Recyclen is hip: zo maak je jouw meubelen weer als nieuw!

Recyclen is hip: zo maak je jouw meubelen weer als nieuw!

Laatst bijgewerkt:

Iedereen kan een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Een relatief eenvoudige manier is het repareren van je eigen meubelen bij breuk of slijtage. Ook wanneer meubelen nog in prima staat verkeren, maar je liever een ander kleurtje wilt, kun je dit zelf regelen. Hierbij zorg je ervoor dat je het milieu minder belast. Bovendien steek je er nog iets van op ook!

CO2-voetafdruk

Je leest tegenwoordig vaak over de CO2-voetafdruk. Met deze term wordt de totale uitstoot van broeikasgassen bedoeld die veroorzaakt wordt door een organisatie of individu of door een evenement, dienst of product. Als je nieuw meubilair koopt, hebben die items elk een eigen CO2-voetafdruk. Het is de bedoeling dat we wereldwijd de CO2-uitstoot terugdringen, want dit gas zorgt er in hoge mate voor dat het steeds warmer wordt op aarde. Geen nieuw meubilair kopen zou dus de beste optie zijn. Soms zijn meubelen zodanig beschadigd dat je ze wel moet vervangen. Maar in veel andere gevallen valt de schade goed te herstellen. Het is soms slechts een kwestie van een lijm klem kopen, de juiste lijm kiezen en wat geduld hebben. In andere gevallen zul je misschien bepaalde onderdelen moeten vervangen, maar dat is nog altijd beter dan het hele meubelstuk op de vuilnisbelt gooien.

Nieuwe kastdeuren

Voor een kast geldt over het algemeen dat de deuren bepalend zijn voor de uitstraling van het hele object. Als je een ander interieur wilt, zou je simpelweg de kastdeuren kunnen vervangen. Je kunt er ook voor kiezen om ze alleen een ander kleurtje te geven. In dat geval heb je aan een pot verf en een kwast voldoende. Het is wel raadzaam om de deuren eerst op te schuren, zodat de verf beter hecht aan het oppervlak. Kasten zijn vaak echte blikvangers in huis, omdat ze een groot oppervlak hebben. Door je kastdeuren in een andere kleur te schilderen, verander je in één klap je interieur!

Stoelen opnieuw bekleden

Als de bekleding van je stoelen versleten is, is dat nog geen reden om afscheid van deze meubelstukken te nemen. De kans is groot dat je gehecht bent aan je stoelen, omdat ze zo lekker zitten. Dan is het toch zonde om ze weg te doen? Je kunt ze dan beter opnieuw bekleden. Het is geen ingewikkeld karwei en het eindresultaat levert je bovendien een trots gevoel op!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *