gas en elektriciteit tarief

Overstappen van energieleverancier: hier moet je op letten

Iedereen met een woning heeft een energieleverancier nodig voor de levering van stroom en gas. Hiervoor sluit je een contract af met zo’n energieleverancier. Daar zit je niet de rest van je leven aan vast. Je kunt ook regelmatig overstappen van energieleverancier op zoek naar gunstigere tarieven. Overstappen voor energie is echter wel iets wat je met aandacht moet doen om ervoor te zorgen dat je de juiste aanbieding kiest. Hier zijn een aantal zaken waar je op moet letten.

Looptijd van je huidige contract

Een contract is een contract, dat geldt ook voor de verbintenis die je hebt met een energieleverancier. Als je aan het eind van je huidige energiecontract loopt, kun je vrij overstappen naar een andere energieleverancier. Je kunt dan je nieuwe contract en de levering laten ingaan op de dag dat je huidige contract afloopt.

Maar als je nog een tijd verwijderd bent van het einde van je huidige energiecontract, kun je doorgaans niet straffeloos overstappen naar een andere leverancier. Je kunt dan met een overstapboete te maken krijgen. Dit is iets om goed uit te zoeken voordat je elders een nieuwe verbintenis aangaat. Ook is dit een punt om de voorwaarden van een nieuwe aanbieder op te bestuderen met het oog op de toekomst.

Vast of variabel?

Een zeer belangrijk punt om op te letten bij aanbiedingen voor energiecontracten, is of je met vaste of variabele tarieven te maken hebt. Voor allebei is wat te zeggen, maar je moet wel weten wat je aangaat. Kies je voor vaste tarieven, dan weet je gedurende de looptijd van je contract waar je aan toe bent qua energieprijzen.

Ongeacht of de tarieven op de markt eigenlijk stijgen, want daar heb jij dan geen last van. Maar als ze dalen, profiteer je daar niet van mee. Variabele tarieven kunnen regelmatig bijgesteld worden afhankelijk van wat stroom en gas kosten op de markt. Hierdoor kun je profiteren van dalende tarieven, maar je loopt ook het risico dat de tarieven oplopen en je dus meer gaat betalen dan aan het begin van je contractperiode.

overstappen van energieleverancier
Gasmeter

Looptijd van het contract

We hadden het al even over de looptijd van je energiecontract. Ook dat is een punt om goed op te letten. Vaak kun je kiezen tussen looptijden van één, twee of drie jaar. Het voordeel van een langer contract is vaak lagere tarieven dan bij een korter contract, maar het betekent dat je er wel langer aan vastzit en dus niet kunt overstappen.

Omdat er nog wel eens welkomstbonussen worden uitgedeeld bij het overstappen naar een andere energieleverancier, kan het interessant zijn om juist voor kortere contracten te kiezen. Het is vaak moeilijk om voor meerdere jaren vooruit te kijken naar de ontwikkeling van stroom- en gasprijzen, dus de vraag is of je voordeliger uit bent met een langer contract of juist niet.

Duurzaamheid van de energie

Steeds meer Nederlanders hechten waarde aan duurzaamheid. Als dat ook voor jou geldt, let dan bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier ook goed op de herkomst van de energie. Sommige leveranciers bieden volledig groene energie aan, opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon, en biomassa. Maar het kan ook gaan om zogenaamde ‘grijze stroom’ of een mix van beide. Op vergelijkingswebsites staat dit er doorgaans wel bij vermeld, maar als het echt belangrijk voor je is, kan het geen kwaad om nader te onderzoeken waar de energie nu precies vandaan komt bij de aanbieder en aanbieding in kwestie.

Voorwaarden voor zonnepaneleneigenaren

Energieleveranciers heb een wat ingewikkelde relatie met zonnepaneleneigenaren. Die bezorgen eigenlijk vooral hinder voor ze, omdat ze door het terugleveren van stroom op piekmomenten de tarieven fors laten dalen. Daarnaast moeten ze voor die teruglevering gecompenseerd worden en mogen ze voorlopig nog hun opgewekte stroom salderen met hun afgenomen stroom. Daarom zie je steeds vaker dat zonnepaneleneigenaren ‘gestraft’ worden. Dat kan door helemaal geen aanbieding te krijgen, maar ook door een soort boete op het terugleveren van stroom die het een stukje minder interessant maakt om zonnepanelen te hebben.

Overstappen van energieleverancier is dus iets waar je wat tijd en energie in moet steken als je verstandig wilt zijn. Anders loop je het risico dat je te snel kiest en uiteindelijk niet voor de meest gunstige aanbieding gaat. Misschien had je immers goedkoper uit kunnen zijn of minder lang aan het contract vastgezeten als je even wat verder gekeken had. Kies je nieuwe energiecontract dus met aandacht.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *