rolstoel vervoeren

Mobiel blijven met een rolstoel binnen en buitenshuis

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor je tijdelijk of permanent in een rolstoel komt te zitten. Als je een rolstoelgebruiker bent, wil je graag zoveel mogelijk zelfstandig in en om je huis kunnen bewegen. Natuurlijk wil je ook naar buiten kunnen, zodat je je eigen boodschappen kan doen en je sociale contacten kan onderhouden.

Om dat mogelijk te maken zijn er allerlei hulpmiddelen, verschillende soorten rolstoelen en ook aangepaste auto’s waarin je een rolstoel kan vervoeren, ook wel rolstoelwagen genoemd. Er zijn rolstoelwagens en rolstoelbussen waarin je met je rolstoel als passagier vervoerd kan worden. Daarnaast zijn er ook auto’s waarin je als rolstoelgebruiker zelf kan rijden. Deze auto’s kan je kopen of leasen.

Voor zowel hulpstoelen, rolstoelen, als rolstoelwagens kan je financiële steun krijgen van de gemeente. De WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning en/of de WLZ en Wet Langdurige Zorg bepalen welke steun je kan krijgen.

Tijdelijk of permanent?

Voor het kiezen van een rolstoel is het van belang of je tijdelijk of permanent gebruik moet maken van een rolstoel. Bij permanente rolstoel waar je de hele dag in doorbrengt is kwaliteit en comfort heel belangrijk. De rolstoel kan ook aangepast worden aan je persoonlijke omstandigheden. Bij een rolstoel die je tijdelijk of incidenteel gebruikt is dat iets minder belangrijk.

Een rolstoel binnenshuis gebruiken

Een rolstoel die je in huis gebruikt, moet vooral licht en wendbaar zijn. Een rolstoel voor dagelijks gebruik kan zowel elektrisch als manueel te bedienen zijn. Een elektrische rolstoel werkt op een accu die je steeds moet opladen. In een manuele rolstoel beweeg je jezelf voort door aan de wielen te draaien.

Natuurlijk moet ook je huis geschikt zijn voor een rolstoel. Drempels moeten aangepast worden en doorgangen moeten breed genoeg zijn. Daarnaast moeten tafels, aanrechtbladen en kastjes in hoogte aangepast worden.

Een rolstoel buiten gebruiken

De meeste rolstoelen kan je zowel binnen als buiten gebruiken. Maar buitenshuis wordt er wel meer van een rolstoel gevraagd. Ze moeten dan geschikt zijn voor verschillende ondergronden, stoepen op en af kunnen en langere afstanden af kunnen leggen. Rolstoelen voor buiten hebben daarom vaak grote achterwielen.

Rolstoel buitenshuis vervoeren

Gewone rolstoelen die met de hand te bedienen zijn, sportrolstoelen en duwrolstoelen zijn over het algemeen licht, compact en makkelijk inklapbaar. Ze nemen ingeklapt weinig ruimte in en kunnen daardoor makkelijk in de auto of het openbaar vervoer meegenomen worden.

Elektrische rolstoelen, aangepaste rolstoelen of scootmobielen zijn meestal wat zwaarder en niet altijd inklapbaar. Om een elektrische rolstoel of scootmobiel per auto te vervoeren is vaak een speciale rolstoelwagen met oprijplaten of met een rolstoellift nodig. Er zijn speciale auto’s te koop die daarvoor geschikt zijn maar het is ook mogelijk om een bestaande auto aan te laten passen.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *