kind met mobiele teleoon

Je kind voor het eerst een mobiele telefoon? Drie tips!

Anno 2022 zijn er van die nieuwe struggles tijdens de opvoeding waar je vroeger geen last van had, een voorbeeld hiervan is de vraag ‘wanneer is je kind klaar voor een eigen mobiele telefoon?’. De vraag komt waarschijnlijk al eerder dan jij vooraf had bedacht. Kinderen krijgen namelijk tegenwoordig al op de basisschool een eigen mobieltje. Hier kleven voor- en nadelen aan. Direct ‘nee’ zeggen is dan ook niet altijd de beste oplossing. Welke aspecten hierbij een rol spelen en hoe je dit aanpakt? Hier de drie tips!

1. Voor niks gaat de zon op

Omdat een mobiele telefoon vandaag de dag zoiets vanzelfsprekends is, realiseert lang niet ieder kind zich dat het daadwerkelijk geld kost om mobiel actief te zijn. Niet alleen het toestel, máár ook het gebruik kost geld. Overweeg dan ook om de eerste telefoon een tweedehandse te laten zijn. Geef jouw oude toestel en sluit daarbij een Sim Only abonnement af. Een Sim only onbeperkt bellen is er al vanaf 9 euro per maand. Zo leert jouw kleine dat niets vanzelf komt, én hoef jij niet bang te zijn dat het aantal belminuten wordt overschreden.

2. Oriënteer vooraf

Mocht je geen oude tweedehandse mobiel hebben liggen, dan zijn er naast de reguliere bekende merken nog een aantal opties die een goede keuze zijn. Naast de bekende merken zijn er namelijk nog hele goede alternatieven te bedenken. Zo is de Motorola moto g60s bijvoorbeeld een hele goede keuze. Een kwalitatief goed toestel met de voordelen van een smartphone, maar een veel vriendelijkere prijs. Daarnaast kun je dat nieuwe toestel je kind natuurlijk prima cadeau doen voor zijn of haar verjaardag.

3. Ken de gevaren

Naast bewustwording omtrent de kosten en het gebruik, is het ook goed je kind de gevaren van het wereldwijde web te vertellen. Geef aan dat niet iedereen die daar ronddwaalt van goede bedoeling is. Zaken als het delen van gegevens en foto’s is hier zeker een aandachtspunt. Evenals het online pesten wat veelvuldig voor komt. Er zijn speciale apps en software te koop om het gebruik in te perken. Of dit echt een goed idee is? Vroeg of laat komen ze toch met de risico’s in aanraking, preventie is wellicht beter dan afscherming.

Kortom, wanneer je kind écht klaar is om zelf online te gaan is lastig te zeggen. Per kind zal dit verschillen. Het succes valt of staat met goede informatie en afstemming onderling. Praat er volop over en geef aan dat je hem of haar vertrouwt, maar dat niet iedereen online te vertrouwen is!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *