Nederland vergrijst in hoog tempo en het is een trend om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Eigenlijk is dat ook wat de meeste mensen zelf graag willen. Ze blijven liever in hun eigen huis omringd door hun eigen spulletjes, dan dat ze moeten verhuizen naar een tehuis. Maar thuis blijven wonen moet wel veilig zijn.
Vallen of uitglijden voorkomen
Eén van de grootste gevaren voor alleenstaande ouderen die zelfstandig wonen, is de kans dat ze vallen of uitglijden. Het kan overal in huis gebeuren maar de badkamer, de trap, drempels en eventuele losliggende kleden en losse snoeren zijn hierbij aandachtspunten.
Hoe geschikt is jouw huis?
Als je in een flat woont of alles gelijkvloers op de begane grond hebt dan is je huis geschikter dan dat je veel trappen op moet. Trappen kunnen een groot struikelblok zijn voor mensen die ouder worden. Gelukkig zijn op dit gebied de nodige aanpassingen nodig. Er zijn vele soorten liften en trapliften. Zelfs voor de meest lastige trapvormen zijn er Handicare trapliften met bochten. Indien nodig met financiële steun van de gemeente.
Maak gebruik van moderne technologie
Steeds meer ouderen hebben een smartphone en/of tablet. Zo’n smartphone is niet alleen een bron van vermaak waar ze bijvoorbeeld muziek of boeken op kunt afluisteren of je sociale media kunt bijhouden. Zo’n mobiele telefoon kan ook nuttig zijn om veilig thuis te blijven wonen. Een paar ideeën:
- Maak gebruik van een slimme deurbel installeren waarbij je op je mobiel ziet wie er voor de deur staat en daar ook mee communiceren.
- Er zijn apps om lampen in huis mee te bedienen.
- Je hebt rookmelders of CO2 melders die communiceren met je mobiele telefoon.
- Je kan de verwarming bedienen met je telefoon of tablet.
- Je kan de boodschappen of maaltijden online bestellen.
- Je agenda op je mobiele telefoon kan je meldingen geven als je medicijnen moet nemen.
- Je kan online je gezondheid monitoren en doorgeven aan je behandelend arts.
- Er zijn slimme deursloten waarbij je geen sleutel meer nodig hebt.