De meeste grote merken brengen ieder jaar wel een nieuw model mobiele telefoon op de markt. Daar wordt druk reclame voor gemaakt. Ze worden nog dunner, lichter, je kan ze opvouwen, ze hebben niet twee maar drie camera’s, zijn nog sneller en hebben nog meer geheugen. Het klinkt heel verleidelijk.
Overwegingen om het nieuwste model mobiele telefoon aan te schaffen
Op het moment dat er een nieuw model mobiele telefoon uitkomt, lijkt het model dat ervoor kwam al snel gedateerd. Zo wordt dit jaar de populaire Galaxy S21 opgevolgd door de S22. Veel mensen laten zich dan toch verleiden om maar weer het nieuwste model aan te schaffen. De vraag is of dat zinnig is als je telefoon nog gaaf is en goed werkt. Als je een beetje voorzichtig met je mobiel omgaat, een stevig hoesje en een screenprotector gebruikt, kan hij echt wel langer dan een jaar mee. Je zou de volgende afwegingen kunnen maken bij de vraag of je mobiel al aan vernieuwing toe is:
#De prijs
Altijd het nieuwste model mobiele telefoon willen hebben is een dure hobby geworden. De prijs van populaire telefoons zoals de nieuwe iPhone 13 ligt rond de 1000 euro en die van de Samsung Galaxy S21 rond de 900 euro. Als je ieder jaar een nieuwe iPhone of Android telefoon koopt, dan kost je dat zo’n 70 à 80 euro per maand en dat is exclusief de kosten voor een abonnement. Als je een jaar langer met je mobiel kan doen, dan scheelt je dat de helft in prijs.
Daarnaast daalt de prijs van het oude model snel nadat het nieuwe model wordt uitgebracht. Dat is eigenlijk hét moment als je goedkoop toch een vrij recente mobiele telefoon wilt kopen.
#Nieuwste modellen verschillen niet meer opzienbarend van het vorige
In de eerste jaren van de mobiele telefoon ging de ontwikkeling razendsnel. Waren het eerst nog grote en lompe gevallen, al snel werden het lichte en dunne apparaten. Bij ieder model werd de schermresolutie beter, kon je echt merken dat ze sneller werkten en dat de kwaliteit van de camera’s verbeterde. Tegenwoordig zijn de verschillen tussen het nieuwste model en het model daarvoor niet meer zo opmerkelijk. Wat betreft het uiterlijk van het toestel, zijn de verschillen ook niet meer echt opzienbarend. De meeste smartphones maken al goede foto’s. Om de verschillen tussen de nog betere camera’s op te merken heb je een heel goed oog voor details nodig.
Hoeveel verschilt het oude model van het nieuwe? Een voorbeeld
Volgend jaar februari 2022 komt de Samsung Galaxy S22 uit. Wat zijn de verschillen tussen de Samsung Galaxy S21 en Galaxy S22?
- Wat betreft uiterlijk is er nauwelijks verschil. De grootte van de Galaxy S21 en S21 plus was respectievelijk 6,2 en 6,7 inch. Die van de S22 en S22 pro respectievelijk 6,06 en 6,55 inch. Zoals je ziet is het nieuwste model zelfs iets kleiner. Dit omdat het beter zou zijn voor de batterij/ het milieu.
- Van de S22 is beloofd dat hij sneller is en een betere chip zal hebben. De bijzonderheden hiervan zijn nog niet bekend.
- Wat betreft de camera’s lijken er kleine verschillen. De S22 krijgt zoomlenzen met nieuwe sensoren. Maar de verschillen zijn miniem.
#5G
De meeste mobiele telefoons die de laatste jaren zijn uitgekomen zijn al voorbereid op het snellere 5G netwerk. Het 5G netwerk belooft een sneller internet en ook kunnen er meer apparaten tegelijk gebruik maken van dit netwerk. Toch lijkt in de praktijk 5G nog niet naar tevredenheid te werken. Niet in de laatste plaats omdat je batterij er snel door leeg raakt. 5G is dus ook geen reden om een nieuw model aan te schaffen.
#Batterij wordt slechter
Een aannemelijke reden om een nieuwe mobiele telefoon aan te schaffen, zou de staat van de batterij kunnen zijn. Deze gaat vroeg of laat achteruit. Toch blijft een batterij van een mobiele telefoon gemiddeld, bij normaal gebruik zo’n twee jaar tot 80% normaal werken. Ook niet echt een dringende reden om je mobiel snel te vervangen. Je kan ook alleen de batterij vervangen wat goedkoper is dan het kopen van een nieuwe telefoon.
#Nieuwe software updates
Als je een nieuwe mobiele telefoon aanschaft dan kan je erop rekenen dat je tenminste twee jaar de nieuwste software updates en veiligheidsupdates krijgt. Bij Apple krijgt de iPhone 6S, uitgekomen in 2015 nog steeds de nieuwste updates (tot 2022). Met een iets ouder model telefoon hoef je je dus niet snel zorgen te maken dat de software niet meer geüpdate wordt.
#Meer RAM
Nieuwe mobiele telefoons krijgen over het algemeen meer RAM (Random Access Memory). Maar het geheugen van mobiele telefoons is op zo’n punt gekomen dat je zelden meer geheugen tekort zal komen, tenzij je een grote multitasker bent natuurlijk. Het verschil tussen 8 RAM en 12 RAM zal niet veel mensen opvallen.