Hoe maak je een plan voor tuinverlichting?

Hoe maak je een plan voor tuinverlichting?

Tuinverlichting maakt je tuin zowel mooier als veiliger. Maar hoe en waar plaats je die tuinverlichting en wat voor soort verlichting kies je? Dat hangt er vanaf hoe groot je tuin is en wat je ‘s avonds in je tuin wilt doen. Je doet ‘s avonds waarschijnlijk andere dingen dan overdag. Je zal ‘s avonds geen onkruid gaan wieden bijvoorbeeld. Maar misschien wil je wel een boek kunnen lezen in de tuin.

Het grootste deel van de tijd zal je de verlichting waarschijnlijk vanuit je huis zien. Tuinverlichting zorgt ervoor dat je ‘s avonds dan niet in een zwart gat zit te kijken. Gelukkig is tuinverlichting er in allerlei stijlen, of je nu van modern, landelijk of klassiek houdt, er is altijd wel geschikte verlichting te vinden. Kijk voor inspiratie eens op de Nostalux website.

Functies van tuinverlichting

Tuinverlichting kan verschillende functies hebben. Dit zijn vier belangrijkste:

  1. Je kan looppaden goed zien en je kan daardoor veilig in je verlichte tuin rondlopen
  2. Het heeft een afschrikkende werking op inbrekers en andere ongewenste gasten
  3. Je kan je verlichte tuin als een extra ruimte of verlengstuk van je woonkamer gebruiken
  4. Verlichting zorgt voor een mooi gezicht, zowel in de tuin als vanuit je huis
Hoe maak je een plan voor tuinverlichting?

Hoe plaats je de verlichting?

Tuinverlichting aanbrengen is natuurlijk een stuk gemakkelijker aan te leggen in een nieuwe tuin dan in een bestaande tuin. Bij een bestaande tuin ontkom je er vaak niet aan om flink te graven om de kabels weg te werken. Dit zijn de verschillende lichteffecten die je in je tuin kan bereiken:

Verlichting van beneden naar boven

Als je je huis, een tuinhuis, een object of een boom wilt verlichten, dan is het mooi als je dat van onderen doet met uplights die naar boven schijnen. Dat geeft een dramatisch effect. Kies de juiste afstand en sterkte van het licht afhankelijk van de grootte van het object dat je wilt verlichten.

Verlichting van boven naar beneden

Verlichting die boven ooghoogte hangt of staat, geeft sfeer en kan je gebruiken om een deel van je tuin te verlichten. Ze geven een meer verspreid licht.

Spots

Een beeld, ornament, een vlaggenmast of naambordje kan je verlichten door er een spot op te richten. Je hebt allerlei soorten tuinspots zoals grondspots die je in de grond inbouwt, prikspots, wandspots. Het verschil tussen uplights en spots is dat spots een gerichte lichtbundel geven.

Padverlichting

Pad verlichting is een laag geplaatste verlichting die opzij en naar beneden schijnt. De bovenkant is afgedekt zodat ze iemand niet kunnen verblinden. Ze worden gebruikt om paden en traptreden in een tuin te verlichten. Je plaatst ze op 2-3 meter afstand van elkaar. Hiervoor worden meestal niet al te felle lampen gebruikt, om overbelichting te voorkomen. Voor de verlichting van een pad kan je heel goed solar lampen gebruiken omdat het licht niet fel hoeft te zijn. Je tuin opgraven om kabels te leggen is hierdoor niet nodig.

Backlight

Met een backlights verlicht je de achterkant van een object. Je hebt hierdoor alleen indirect licht want het directe licht wordt aan het oog onttrokken. Je ziet daardoor alleen het silhouet of een aura van licht rond het object. Bij dit soort verlichting is het uiterlijk van de lamp minder belangrijk.

Overdrijf het niet

Verlichting in je tuin geeft je sfeer en gezelligheid maar overdrijf het niet. Te veel en te fel licht kost extra energie en bovendien draag je dan bij aan de lichtvervuiling, wat schadelijk is voor mens en dier.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *