Bij het kiezen van een parasol voor je tuin, komt meer kijken dan je denkt. Het gaat verder dan het zoeken van een mooie kleur en vorm. Een parasol moet groot genoeg zijn, stevig staan en de stand moet aangepast kunnen worden aan de stand van de zon.
Soorten parasols
Er zijn verschillende maten en vormen parasols. Ronde of vierkante staande parasols met een stok in het midden. Zwevende of hangende parasols die vrij hangen aan een staande frame of muurparasols die bevestigd worden aan een stang aan de muur. Een zweef- of muurparasol heeft als voordeel dat je je tuinset er zo onder kan zetten als je wilt, zonder rekening te hoeven houden met de stok of de voet.
De voet, heel belangrijk
Bij de aanschaf van een parasol wordt vaak de meeste aandacht besteed aan de parasol zelf. Maar zonder een geschikte parasolvoet die zwaar genoeg is, heb je er minder plezier van. Hoe groter de parasol, hoe zwaarder de voet moet zijn om stabiel te staan. Je wilt natuurlijk niet dat je parasol bij ieder zuchtje wind gaat wankelen.
Voor een zweefparasol is een zware voet zelfs nog belangrijker. Bedenk wel dat je een zware voet niet even in je eentje kan verplaatsen. Staat je parasol altijd op dezelfde plaats, dan is dat geen probleem. Wil je een grote parasol vaak en makkelijk kunnen verplaatsen, dan is een verrijdbare voet geen overbodige luxe.
Materiaal van het doek
*g/m2
De meeste parasols zijn tegenwoordig gemaakt van polyester. De dikte van de stof is belangrijk voor de slijtvastheid, de van de parasol wordt aangeven in gram per vierkante meter, g/m2. Hoe hoger de g/m2 hoe beter de kwaliteit. De meeste parasols van goede kwaliteit hebben een g/m2 tussen de 200 en 300.
*UPF
Een parasol kan je ook beschermen tegen UV-stralen. Tegenwoordig wordt bij iedere parasol vermeld wat de UV Protection Factor (UPF) is. Een UPF van 15-24 is goed een UPF van 50+ is uitstekend en houdt 98% van de UV stralen tegen.
*Waterdicht en vuilafstotend
De meeste parasols zijn waterdicht en vuilafstotend. Het is verstandig om je parasol eens per jaar opnieuw te impregneren. Hier zijn spuitbussen voor verkrijgbaar.
Licht of donker doek?
Je kiest natuurlijk een kleur parasol die je mooi vindt en die bijvoorbeeld past bij de kussens van je tuinset of de kleur van je huis. Toch is het goed om wat langer over de kleur na te denken. De kleur van de parasol kan het licht onder de parasol verkleuren. Als je vaak buiten eet, dan kan een rode of oranje parasol de kleur van je eten of drankje zo veranderen dan het er minder smakelijk uitziet.
Een zwarte of heel donker gekleurde parasol kan er prachtig uitzien. Maar op een sombere dag kan het onder zo’n parasol wel heel donker zijn. Een lichte parasol is weer gevoeliger voor vervuiling. Stuifmeel, bladeren, uitlaatgassen en andere luchtvervuiling kunnen bepaalde kleuren groen of grauw maken.
Opbergen
Om je parasol langer mooi en schoon te houden is een hoes een belangrijke accessoire. Een hoes beschermt je parasol tegen licht waardoor het verkleuring tegengaat. Een hoes beschermt bovendien tegen vuil en voorkomt slijtage. Daarnaast is het verstandig om de parasol voor de winter ergens droog op te bergen tot het voorjaar. Dit verlengt de levensduur.
Verlichting of verwarming?
Een parasol is een aanschaf waarvan je veel plezier kan hebben. Nog meer plezier als je je parasol voorziet van verlichting. Dat ziet er niet alleen heel sfeervol uit, maar met verlichting kan je ook langer buiten zitten op warme dagen. Koelt het ’s avonds wat af, dan is er ook verwarming die speciaal ontworpen is om onder je parasol te hangen.