Cadeautjes geven en ontvangen. Het kan allebei leuk zijn . Maar waarom zorgt het dan soms voor ongemakkelijke situaties?
Ken jij de etiquette rond het geven en ontvangen van cadeaus?
Vrijwel iedereen vindt het leuk om cadeautjes te krijgen. Maar je kan je ook ongemakkelijk voelen als jij iets krijgt en je hebt niets om terug te geven. Hoe zit het eigenlijk met de etiquette rond het geven en ontvangen cadeaus? Je leest het hieronder.
#1 Verplaats je in de ontvanger
Verplaats je in de ontvanger van het cadeau. Ken je zijn of haar smaak en voorkeuren wat betreft kleuren, geuren en smaken? Hoe beter je iemand kent, hoe persoonlijker je het cadeau kan maken. Ken je iemand niet zo goed? Houd het dan liever bij de algemene cadeaus als wijn, bloemen of een boekenbon. Geef in ieder geval geen kleding, parfum of spullen om het huis mee te decoreren.
#2 Zorg dat het cadeau gaat niet over jou gaat
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar in je enthousiasme kan je het wel eens vergeten. Als je iemand iets geeft, doe je dat om iemand anders een plezier te doen. Je moet je er niet bewust of onbewust een bijbedoeling bij hebben. Probeer iemand niet te imponeren, niet op te scheppen of iets te geven waardoor je de aandacht naar jou trekt. Bij het geven van een cadeau gaat het niet om jou maar om de ontvanger.
Bijvoorbeeld:
- Geef niet iets dat eigenlijk te duur is, waarmee je kan laten zien hoe rijk of gul je bent.
- Het geven van een cadeau is niet het moment om te laten zien hoe belezen je bent, wat een aparte muzieksmaak je hebt of hoe kunstzinnig je bent.
#3 Kan je geld geven als cadeau?
Eigenlijk is geld geven niet zoals het hoort. Bij kinderen kan je wel geld geven. Zij kunnen het geld sparen of bij elkaar leggen en uitgeven aan iets wat je graag willen hebben. Ze hebben daar meer aan dan aan allemaal kleine rommeltjes. Bij volwassenen is geld geven minder gepast. Het is alsof je je vriendschap of band moet uitdrukken in geld. In zo’n geval kan je misschien beter een VVV cadeaukaart geven. Zo voorkom je ook dat het geld aan de boodschappen wordt uitgegeven.
#4 Moet je iets van gelijke waarde geven als je krijgt?
Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken zo luidt het spreekwoord. Wat zoveel wil zeggen dat als je iets krijgt, je niet naar de waarde ervan moet kijken. Daar zit wat in.
Ook als je iemand iets geeft, moet je dat eigenlijk doen zonder er iets voor terug te verwachten. Geef iets vanuit je hart, als een blijk van waardering of om de ander een plezier te doen. Maak er geen optelsom van door te proberen de waarde te bepalen en iets soortgelijks terug te verwachten.
#5 Ga nooit op bezoek met lege handen
Het is misschien geen verplichting maar wel een hele goede gewoonte om iets voor de gastheer of gastvrouw mee te nemen als je ergen op bezoek gaat, gaat eten of logeren. Het mag best iets eenvoudigs zijn zoals een bosje zelf geplukte bloemen, zelfgebakken koekjes of een doosje chocolade.
#6 Leg een voorraad van cadeautjes aan
Je kent het vast wel. Tijdens het winkelen zie je vaker leuke spulletjes die het goed zouden doen als cadeau. En op het moment dat je iets nodig hebt of op zoek bent naar een geschikt cadeautje, kan je niks vinden. Dingen die leuke leuk zijn om iemand te geven, die misschien zelfs in de aanbieding zijn. Een prima moment om ze toch te kopen en een voorraad aan te leggen.
#7 Toon altijd je waardering
Het kan altijd gebeuren dat je iets krijgt dat je niet leuk vindt, dat je al hebt of wat je niet kan gebruiken. Maar leuk of niet, toon altijd je waardering of dankbaarheid. De gever heeft tenslotte de moeite genomen om iets voor je uit te zoeken en in te pakken. Je ben natuurlijk niet verplicht om die lelijke kaarsen neer te zetten of die parfum die je niet lekker vindt ook echt te gebruiken. Geef het desnoods weg aan iemand die er wel blij mee is.