Wil je graag een traplift in huis installeren? Mogelijk kijk je alleen naar gloednieuwe varianten, maar zoals steeds meer producten is het voor trapliften ook mogelijk om een tweedehands versie aan te schaffen. Een aantrekkelijke keuze in deze dure tijd, maar let wel op de veiligheid. Het is geen goed idee om een traplift op Marktplaats te kopen.
Veel leveranciers verkopen tweedehands trapliften, die helemaal onderzocht en aangepast worden aan je wensen. Bovendien heb je op een tweedehands traplift, net als op nieuwe variant, garantie. Daarmee voorkom je kostbare verbouwingen of (eventueel) de verhuizing naar een andere gelijkvloerse woning.
Waaruit is een tweedehands traplift opgebouwd?
Een tweedehands traplift bestaat uit drie delen, namelijk:
- Een nieuwe rail, helemaal op maat gemaakt voor jouw trap.
- Een gereviseerde trapliftstoel. Verschillende modellen in voorraad.
- Een gereviseerde motor.
Hoewel veel tweedehands trapliften in zijn geheel al eens gebruikt zijn, kan het ook zo zijn dat slechts enkele onderdelen tweedehands zijn. Zo hebben leveranciers van trapliften over het algemeen veel stoelen en motoren beschikbaar, terwijl een beugel bijvoorbeeld nieuw aangeschaft moet worden. Om veilig gebruik namelijk te garanderen, moet de rail ‘naadloos’ op de trap passen. Specialisten komen de trap bij je thuis daarom inmeten. Zo kan ook iedere tweedehands traplift voor 100% op je persoonlijke wensen worden afgestemd en lever je niet in op kwaliteit.
En dan nu het heikele punt: wat moet een tweedehands traplift kosten?
Omdat de prijs van een traplift heel erg afhankelijk is van de persoonlijke omstandigheden van de aanvrager, is het niet mogelijk om richtprijzen uit de spreekwoordelijke mouw te schudden. Wel is het mogelijk om voor de meest verkochte traplift van Nederland – een traplift met één bocht – een gefundeerde indicatie te geven. Ga uit van een bedrag van € 4.000 all-in en inclusief montage. Is jouw trap echter niet recht, heb je andere wensen of kies je ervoor om een traplift te huren? In dat geval kunnen de kosten erg uiteenlopen. Daarbij komt dat huurprijzen vaak per maand gelden, terwijl een traplift kopen één aanschafprijs kent. Hiervoor is wel vaak een traplift vergoeding mogelijk.
Is er een tegemoetkoming mogelijk?
Omdat het aan de ene kant uitdrukkelijk de bedoeling is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar er aan de andere kant natuurlijk sprake kan zijn van financiële problemen, vooral als je afhankelijk bent van uitsluitend AOW, bestaat er sinds 2015 een wettelijke regeling. Deze regeling wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning of WMO genoemd, waarmee ouderen worden ondersteund om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Er wordt vanuit de gemeente ondersteuning geboden, die past bij de persoonlijke
situatie van de senior. In de praktijk komt het er dan op neer dat er een maatwerkvoorziening komt, zodat de traplift op maat gemaakt kan worden.