Als je in een flat of appartement woont dan heb je geen tuin. Maar vaak wel een balkon. Daar kun je prima een tuin van maken. Natuurlijk niet zoals je dat bij een laagbouw woning zou hebben, maar je kunt er zeker een gezellige plek van maken waar je heerlijk kunt genieten van het mooie weer vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Al met een paar eenvoudige aanpassingen tover je je balkon om van een saaie betonmassa in een groene oase. Deze tips helpen je hierbij.
Jouw balkon verdient een gazon
Om te beginnen moet er wat op de bodem komen. Want beton is in het voorjaar koud aan je voeten en in de zomer kan het te heet worden als de zon er de hele dag op staat. Je kunt op maat gesneden kunstgras kopen om daar wat aan te doen. Kunstgras is er in tal van uitvoeringen. Lang gras, kort gras, zacht gras, je kunt je eigen keuzes maken. En vind je groen geen leuke kleur? Dan bestel je zwart, blauw, rood of oranje kunstgras. Want dat is er ook. Je kunt de mat eenvoudig bijsnijden om hem aan te passen aan de maten van je balkon. Als je balkon te groot is voor één mat dan kun je er meerdere eenvoudig aan elkaar koppelen. Als de mat eenmaal goed ligt heb je er nauwelijks nog omkijken naar. Als je wilt kun je los vuil weghalen met de stofzuiger.
Planten op je balkon
Als de kunstgrasmat voor je balkon eenmaal ligt kun je verder met de inrichting van jouw eigen tuintje. Koop vrolijke bloembakken, die zijn er in tal van vormen en maten. Wissel bijvoorbeeld af met hoge en lage bakken. Vul ze met potgrond en zet er planten in. Dat kunnen eenjarige plantjes zijn of vaste planten die ieder jaar opnieuw bloeien. Let op: eenjarige planten kunnen niet tegen vorst. Koop ze dus pas als het ’s nachts niet meer vriest. Vaste planten die winterhard zijn kunnen alsnog bevriezen in een pot. Vriest het strenger dan een paar graden, haal ze dan naar binnen en laat ze bijvoorbeeld in je schuur of in een slaapkamer die je als rommelkamertje gebruikt overwinteren.
Kweek je eigen groenten en kruiden
Naast bloeiende planten kun je ook een moestuinbak neerzetten. Hierin kun je groenten kweken, maar uiteraard slechts op beperkte schaal. Een andere mogelijkheid is om er kruiden en specerijen in te zetten. Stel je eens voor dat je gewoon je eigen peterselie en tijm kunt knippen voor de gerechten die je aan het maken bent. Of je plukt snel even een paar blaadjes pepermunt voor in de thee. Als je kinderen hebt is het ook heel leuk om ze hun eigen groenten te laten ‘verbouwen’ op het balkon. Vaak helpt het om ze te leren om meer groente te eten. Want je zelf gekweekte worteltjes of sperzieboontjes moet je natuurlijk ook zelf opeten.