Een vakantie met een camper kan je een ultiem gevoel van vrijheid geven. Je kiest helemaal zelf wanneer en waar je ergens naar toe gaat en hoe lang je er blijft. Dat klinkt aantrekkelijk en heeft veel voordelen. Als het ergens niet leuk is of het weer zit tegen dan pak je gewoon de boel weer in en je rijdt met je camper naar de volgende bestemming.
Een camper huren
Wie droomt van een vakantie met een camper, doet er misschien goed aan om eerst eens een camper te huren. Sommige mensen kunnen misschien een al te romantisch idee van zo’n campervakantie hebben. Je kan dan bijvoorbeeld een camper via Goboony huren en ondervinden hoe het je bevalt. Goboony is tegelijkertijd een deelplatform waar je niet alleen kan huren maar ook je eigen camper kan verhuren.
Je eigen camper aanschaffen
Wie een eigen camper heeft, kan in principe op ieder moment vertrekken. Je kan dan ook zomaar besluiten om even een weekendje weg te gaan als het goed weer is. Als je ruimte hebt om een camper op eigen terrein of in de buurt van je huis te stallen, dan is dat een groot voordeel. De regels kunnen per gemeente verschillen maar in de meeste gemeenten mag je je camper slechts drie dagen langs de openbare weg of op een openbare parkeerplaats parkeren.
Duurzame campers
De benzine of diesel is op dit moment relatief duur. Veel oudere kampeerwagens rijden op diesel. In landen als Duitsland worden steeds meer milieuzones ingesteld waar je met oudere dieselauto’s niet meer mag komen. Dat is wel iets om rekening mee te houden en uit te zoeken voordat je ergens naartoe rijdt.
Wie nu een nieuwe camper wil aanschaffen kan misschien maar beter rekening houden met nieuwe wetten en regels die in de nabije toekomst kunnen gaan gelden. Je kan bijvoorbeeld overwegen om voor een elektrische camper te kiezen, of nog beter, voor een hybride camper. Reis je graag naar afgelegen gebieden dan is het wel verstandig om vooraf te checken waar je je e-camper kan opladen. Gelukkig zijn er apps die precies laten zien waar er laadpalen zijn. Behalve kopen kan je natuurlijk ook een elektrische camper huren.
Je camper als personenauto gebruiken
Wie een minivan of kleine camper heeft, zou kunnen overwegen om zijn camper als personenauto te gebruiken. Dat bespaart geld. Je hebt dan voor hetzelfde geld een camper én personenauto die je niet apart hoeft te verzekeren. In dat geval zul je natuurlijk ook rekening moeten houden met de parkeerregels in je gemeente.
Voor een camper die je alleen recreatief gebruikt hoef je maar 25% wegenbelasting te betalen. Gebruik je hem ook als gewoon vervoermiddel dan moet je wel de volle 100% wegenbelasting betalen.
Waar kan je heen met je camper?
In principe kan je overal naar toe met je camper. Maar je mag niet overal zomaar overnachten. De regels over waar je mag staan en waar niet, kunnen per land en plek verschillen. Check van te voren goed de lokaal geldende regels.
Met je camper mag je wel staan staan op:
- Campings: veel campings bieden speciale staanplaatsen voor campers. Je kan er overnachten en gebruik maken van de faciliteiten op de camping.
- Camperplaatsen: er zijn veel camperplaatsen in Europa en daarbuiten waar je kan overnachten. Je hebt er meestal basisvoorzieningen zoals water, stroom en riool.
- Parkeerplaatsen: in sommige landen is het toegestaan om met je camper op parkeerplaatsen te overnachten. Dit is vaak gratis, maar er zijn meestal geen voorzieningen zoals water of stroom.
- Vrije staanplaatsen: in sommige gebieden zijn er vrije staanplaatsen waar je met je camper kunt overnachten. Dit kan bijvoorbeeld in de natuur zijn, op parkeerplaatsen in nationale parken of op afgelegen plekken langs de kust.
Er zijn verschillende apps die precies aangeven waar je kan staan. Voorbeelden van zulke apps zijn Campercontact, Caravanya en Park4night. Vaak wordt er ook aangegeven of ze open zijn en wat eerdere bezoekers van de plek vonden.
Wildkamperen
In veel landen is het niet toegestaan om zomaar je camper op een rustig plekje neer te zetten en daar te overnachten. Er zijn landen waar dit wel mag, zoals Noorwegen, Zweden, Schotland en verschillende Oost-Europese landen zoals Roemenië en Moldavië.