Veel mensen willen duurzamer leven en geld besparen op hun energierekening. Veel mensen overwegen daarom om zonnepanelen aan te schaffen. De zon schijnt tenslotte overal op aarde en het zonlicht is gratis. Zonde om daar geen gebruik van te maken. Daarom hier de zeven meest gestelde vragen over zonnepanelen en hun voordelen.
#1 Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen bevatten zonnecellen die het zonlicht opvangen en omzetten naar elektriciteit. De zonnecellen bevatten een stof die alleen stroom geleidt als er licht op schijnt. Als het zonlicht een zonnepaneel raakt, dan vormt zich een positieve lading boven en een negatieve lading onder de cel. Deze gelijkstroom wordt door middel van een omvormer omgezet naar wisselstroom die je in huis kan gebruiken .
#2 Werken zonnepanelen als de zon niet schijnt?
Op sommige plekken is het zonniger dan op andere plekken. Veel mensen vragen zich af of je ook zonne-energie kan opwekken als de zon niet schijnt. Het antwoord is JA. Natuurlijk is de opbrengst hoger op een onbewolkte dag dat de zon wel schijnt. Maar ook bij regenachtig en somber weer wordt energie opgewekt.
#3 Is zonne-energie alleen voldoende voor mijn huis?
Als het donker is ’s nachts, wordt er geen stroom opgewekt. In Nederland betekent het dat de zon minder schijnt en dat de dagen korter zijn terwijl je in de winter meer stroom gebruikt. Het is daarom aan te bevelen om ook aangesloten te blijven op het energienet voor dagen dat de zon niet voldoende energie oplevert.
#4 Zijn zonnepanelen duur?
De aanschaf en installatie van zonnepanelen zijn behoorlijke uitgaves. Gelukkig daalt de prijs van zonnepanelen nog steeds. Natuurlijk verdien je dat geld door de jaren heen weer terug omdat je geld bespaart op je energierekening. Een gemiddeld gezin heeft 3.500 kWh per jaar aan stroomverbruik. Daar heb je ongeveer 12 zonnepanelen voor nodig. De gemiddelde prijs daarvoor is tussen de 4.000 en de 5500 euro inclusief omvormer en installatie.
#5 Is elk dak geschikt voor zonnepanelen?
Behalve geld heb je ook ruimte nodig om de zonnepanelen te plaatsen. In principe is elk dak geschikt. Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als een schuin dak met dakpannen geïnstalleerd worden. Ze kunnen zelfs aan de gevel bevestigd worden.
Natuurlijk plaats je de panelen bij voorkeur in de richting waar de zon het langste schijnt. De ideale situatie is dat de zonnepanelen in een hellingshoek van 35 à 40 graden geplaatst worden en op het zuiden zijn gericht. Zijn ze op het oosten of westen gericht, dan is de opbrengst bij dezelfde hoek ongeveer 20 procent lager en op het noorden is die 45 procent lager. Ook bomen kunnen lichtinval verminderen.
#6 Hoeveel geld kan je besparen met zonnepanelen?
Hoeveel geld je werkelijk bespaart is afhankelijk van veel factoren. Hoeveel panelen, het vermogen van de panelen, de kwaliteit en de aanschafprijs. Het duurt even voor je met de opbrengst de aanschafprijs van de panelen kan compenseren. Vaak wordt een berekening gemaakt van de meest gunstige omstandigheden. Hierboven zie je dat de opbrengst mede afhankelijk is van de richting waarin de zonnepanelen geplaatst worden. Met 12 zonnepanelen bespaar je gemiddeld 700 euro per jaar. (bron: Milieucentraal.nl)
#7 Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 30 jaar. De garantie is gemiddeld 10-12 jaar. Het vermogen van de panelen gaat wel per jaar iets achteruit. Na 25 jaar brengen de panelen nog 80% van het maximale vermogen op. Maar dat is mede afhankelijk van de kwaliteit van de panelen.