Als warme lucht afkoelt, zet zich dat af op koude plekken.Denk bijvoorbeeld eens aan een bril: wanneer je in de koudere maanden een warmere ruimte binnenkomt, zoals een huis of gebouw, beslaat je bril. Als je geen bril hebt kun je het vergelijken met iets wat je vroeger onbeslist wel eens hebt gedaan: het ademen tegen een raam, waardoor het raam beslaat. Als je lang genoeg doorgaat zie je kleine waterdruppeltjes verschijnen. Dit heet dus condens. Meestal komt er condens voor bij ramen. Vaak aan de binnenkant. Het gevolg hiervan is dat de luchtvochtigheid heel erg hoog is in huis. Wat zijn nou eigenlijk precies de oorzaken van condensatie? Je leest het in dit artikel.
Verschillende plekken
Condens op de ramen kan voorkomen op verschillende plekken van het raam. Er is dan ook niet één oorzaak en één oplossing. Maar gelukkig zijn er wel verschillende oplossingen voor elk soort condensvorming. Of het nou gaat om condensatie aan de binnenkant, buitenkant of tussen het glas van het raam, er is altijd een oplossing. Hieronder lees je meer.
Condensatie aan de binnenkant van het raam
Condensatie aan de binnenkant van het raam ontstaat doordat er een te hoge luchtvochtigheid in het huis is. Het vocht kan dan niet ontsnappen. Het gevolg hiervoor is dat deze lucht neerslaat op koude oppervlakken, zoals op het raam. Hierdoor heb je vochtige ramen, Als je last hebt voor condensatie aan de binnenkant van het raam, dan kun je daar ook vanaf komen. Je kunt hier van af komen door goed te ventileren. Hoe kun je goed ventileren? Door de ramen en deuren open te zetten. Zo geef je het vocht de kans om te ontsnappen.
Condensatie aan de buitenkant van het raam
Condensatie aan de buitenkant van het raam is het gevolg van koude nachten. Deze condensatie zie je vooral terug in de vroege ochtenden. Dit komt omdat tijdens de koude nachten de buitenkant van het raam sterk afkoelt. Als het vervolgens buiten opwarmt, dan zal de warme lucht ook hier neerslaan op het koude oppervlak, in dit geval je raam. Maar dit soort condensatie is niet problematisch, integendeel, condensatie aan de buitenkant van het raam betekent dat je ramen goed isoleren.
Condensatie tussen dubbel glas
Het laatste soort condensatie is de condensatie tussen dubbel glas. Het condens treedt dan op tussen de glasplaten van dubbelglas. Als je te maken hebt met dit soort condensatie, duidt dit op een lek in het dubbelglas. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit lek. Hierbij valt te denken aan een foute plaatsing van de beglazing, een glasbreuk of een slijtage. Door dit lek verliest de beglazing zijn isolerende werking. Dat is een probleem, dus in dat geval kun je het glas het beste laten vervangen. De oplossing ligt dus bij nieuwe beglazing.
Hoe kan een te hoge luchtvochtigheid ontstaan?
Er zijn kort samenvattend een aantal zaken die voor een hoge luchtvochtigheid, en daarmee condens zorgen. Door deze problemen aan te pakken, kun je ook de condensatie voorkomen.
- Onvoldoende ventilatie; zorg ervoor dat je de ramen en deuren open zet. je kunt ook een ventilatiesysteem aanschaffen.
- Te goede isolatie van de woning.
- Andere vochtproblemen, zoals een optrekkend- en doorslaand vocht.