f1 race

De effecten van een Formule 1 race op het lichaam

Het seizoen voor 2022 is afgelopen en Max Verstappen heeft het F1 wereldkampioenschap voor de tweede keer op rij gewonnen. Naast dat het racen gevaarlijk is, heeft het ook een groot effect op het menselijk lichaam.

Risico’s Formule 1

Het races in de auto’s is niet alleen gevaarlijk door de hoge snelheden, bochten en kleine ruimtes. De coureurs scheuren met maximaal 360 km/u over het circuit heen en dit heeft erg veel invloed op het menselijk lichaam.

De veiligheid van de coureurs staat elk jaar weer voorop. Toch nemen de risico’s nog toe door de toenemende snelheden. Valtteri Bottas heeft de aller hoogste snelheid geren in een race met 372,5 km/u en op de training met 378 km/u.

Als de coureurs niet aan het racen zijn staan ze in de sportschool of werken op een andere manier aan hun fitheid. Ze verliezen enorm veel gewicht tijdens de race en ook de nekspieren moeten getraind worden om tegen de krachten te kunnen.

Dit doet een F1 race met de coureurs

Alle F1 coureurs zijn de hele race aan het zweten. Niet van de spanning, maar door het brandwerende pak dat ze aan hebben. Dit is nodig omdat de temperatuur tot met 60 graden kan oplopen in de auto. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat de coureurs soms met 5 kilo aan vocht verliezen. Ze moeten dus erg veel voor en na de race drinken.

De zwaartekracht, ofwel G-kracht, die bij de hoge snelheden komt kijken is enorm. De G-krachten laten zien hoeveel druk er op een bewegend voorwerp staat tijdens het versnellen of vertragen. Mensen hebben over het algemeen met 1G te maken op zeeniveau. In een achtbaan word je al snel aan 3G blootgesteld.

G-krachten worden gevaarlijk vanaf 9G en 14G kan dodelijk zijn. De coureurs hebben over het algemeen met 4 tot 6G te maken. Ze worden hier korte periodes aan blootgesteld, maar tijdens een crash is dit anders. Max Verstappen heeft 51G gevoeld tijdens een van zijn crashes. Hij kwam hier goed weg, maar moest helemaal nagekeken worden in het ziekenhuis.

Voorbereiding van F1 coureurs

We zeiden het net al even, maar de coureurs zijn constant aan het trainen om tegen dit soort krachten te kunnen. Het gaat om de perfecte balans vinden tussen spieren en gewicht. De coureurs

willen namelijk niet te zwaar zijn. Een kilo of twee meer kan een hoop seconden schelen tijdens de race.

De ruggengraat en nek krijgen de zwaarste klappen tijdens de race. De coureurs trainen de omliggende spieren dan ook goed om te zorgen dat alles op zijn plek blijft. Daarnaast schiet de hartslag omhoog van de coureurs tijdens de races. Door de hoge temperaturen en spanning kan dit oplopen tot 90% van de capaciteit. Het is belangrijk dat er wordt gecontroleerd op een goede hartgezondheid.

Formule 1 coureurs zijn niet alleen maar mannen die van snelheid en racen houden. Het is een gevaarlijke sport die enorm veel eist van het lichaam van de coureurs. De racers zijn atleten.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *