Stel je bent een moeder of vader en je wilt je kinderen regelmatig op de fiets vervoeren. Dan zijn een bakfiets of moederfiets daarvoor ideaal. Maar welke fiets kies je? Wil je een bakfiets of moederfiets kopen, lees hieronder dan eerst even de verschillen.
Moederfiets of mamafiets
Waarin verschilt een moederfiets of mamafiets van een gewone damesfiets? De belangrijkste verschillen zitten bij een moederfiets in het stuur, de bagagedrager en de lage instap. Alles is zo ontworpen dat je gemakkelijk kinderen en boodschappen kan vervoeren. Welke voordelen heeft zo’n moederfiets?
Breed stuur
Het stuur is wat breder en steviger en het is geschikt is om extra gewicht te dragen. De breedte zorgt ervoor dat je kind comfortabel in een fietsstoeltje kan zitten, jij nog een tas aan je stuur kan hangen en dat je daarnaast ook nog gewoon kan fietsen. Sommige merken fietsen zijn ook nog voorzien van een stuurslot zodat je fiets stabiel blijft staan en niet opzij kan draaien als je je kind uit het stoeltje wilt tillen.
Stevig bagagerek
Bij een moederfiets is een bagagerek extra stevig zodat het meer gewicht aankan. Je kan zo én je kind en extra boodschappentassen vervoeren als je dat wilt.
Lage instap
De meeste moederfietsen hebben een lage instap. Zo kan je veilig en zonder problemen op- en afstappen op een zwaar beladen fiets.
Stevige standaard
Een stevige, bij voorkeur dubbele standaard die je soepel kan uitklappen is geen overbodige luxe.
Prijs
Prijzen voor een moederfiets lopen uiteen van 500 tot 2500 euro.
Bakfiets
Een bakfiets heeft veel voordelen en ook een paar aandachtspunten. Aan een goede bakfiets hangt een behoorlijk prijskaartje. Aan de andere kant is een bakfiets nog steeds een stuk goedkoper dan een auto.
Veel laadruimte
Bij een bakfiets heb je veel ruimte om meerdere kinderen en spullen mee te nemen. Je kan zelfs een baby in stoeltje in de laadbak plaatsen en bijvoorbeeld ook een buggy.
Leuke accessoires
Er zijn veel leuke en handige accessoires voor een bakfiets te koop. Er zijn tentjes en afdakjes verkrijgbaar zodat je kinderen beschut zitten en droog blijven als het regent. Zitjes, kussens en stoeltjes voor baby’s en wat oudere kinderen zodat ze comfortabel kunnen zitten. Er zijn ook plastic afdekhoezen te koop zodat de bakfiets droog blijft en de bak niet vol water komt te staan als het regent.
Veiligheid
Een bakfiets is lang. Sommigen zijn wel 2,5 meter lang. De laadbak zit voor en als je in het verkeer manoeuvreert, oversteekt of de hoek omgaat, dan komt de bak eerst. Je hebt zelf daardoor pas laat zicht en overzicht.
Zwaar fietsen
Natuurlijk is het zwaar fietsen met een zwaarbeladen bakfiets. Maar dat is eenvoudig op te lossen door voor een elektrische bakfiets te kiezen.
Ruimte om te parkeren
Een bakfiets heeft ruimte nodig. Als je in de binnenstad woont en je hebt een smalle achterom, dan kan het de nodige moeite kosten om hem in en uit te rijden. Bakfietsen zijn gemiddeld 90 cm breed, dus toch een stuk breder als een gewone fiets. Als je de bakfiets voor je huis moet zetten, dan moet daar wel ruimte voor zijn.
Je mag een fiets op de stoep parkeren zolang je daarbij niemand hindert. De regels die hiervoor gelden kunnen ook nog eens per gemeente verschillen. Ga, voor je een bakfiets aanschaft, na hoe het in de plaats waar jij woont zit.
Prijs
Prijzen voor een bakfiets lopen uiteen van 800 tot 7000 euro.