3 tips om je woning te verduurzamen

3 tips om je woning te verduurzamen

Een gemiddeld Nederlands huishouden is tegenwoordig veel meer geld kwijt aan energie dan een paar jaar geleden. Voor steeds meer mensen is dit reden om hun woning te verduurzamen. Dit kost weliswaar geld, maar het kan je ook veel opleveren. Wil jij je woning verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan komen de onderstaande 3 tips van pas. 

1. Installeer zonnepanelen

Net als in de rest van het land zijn er bij jou in de omgeving ongetwijfeld ook veel daken die vol liggen met zonnepanelen. Niet gek, want met behulp van deze panelen wek je zelf stroom. Het gaat hier om groene stroom, waardoor je een bijdrage levert aan het milieu. Je hoeft namelijk minder (grijze) stroom af te nemen van een energieleverancier. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Doordat je minder energie afneemt, daalt je energierekening. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan lever je terug aan het net. In dat geval betaalt je energieleverancier je een vergoeding voor iedere kilowattuur (KWh) die je teruglevert.

2. Bekijk isolatiemogelijkheden

Als we het over het verduurzamen van een woning hebben, denken de meeste mensen al snel aan zonnepanelen. Toch zijn er ook andere manieren om je huis te verduurzamen. Bekijk bijvoorbeeld ook eens de mogelijkheid om je woning te isoleren. Woon je in een relatief oud huis? Dan is de kans aanwezig dat de spouwmuur niet geïsoleerd is. Overweeg dan om spouwmuurisolatie aan te laten brengen. Je kunt ook kunststof toepassingen gebruiken om je woning beter te isoleren, zoals kunststof gevelbekleding. Richt je overigens niet alleen tot de muren, maar kijk ook naar vloerisolatie. Je kunt de vloer zowel aan de boven- als onderkant isoleren.

Wie aan de slag gaat met isolatie, moet de ramen niet vergeten. Als je nu nog enkelglas hebt, is er op dit gebied veel winst te behalen. Zo kun jij je ramen vervangen door dubbelglas. Wil je alle ramen vervangen? Dan kan dit je flink wat geld kosten. Gelukkig zijn er ook goedkopere oplossingen, zoals een voorzetraam van plexiglas. Nadat je een voorzetraam op een raam van enkel glas geplaatst hebt, is je woning al een stuk beter geïsoleerd. Zo’n raam beschermt de glasplaat bovendien extra goed en houdt het geluid beter buiten.

3. Kies voor een slimme thermostaat

Om ervoor te zorgen dat het ’s winters aangenaam is in huis, zetten we op koude dagen de verwarming aan. Deze bedienen we met een thermostaat. Veel mensen vergeten de thermostaat terug te draaien als ze weg zijn. Herken jij je hierin? Dan stook je in feite voor de vogels. Het huis wordt namelijk verwarmd zonder dat er iemand is. Heb je nog een ‘ouderwetse’ thermostaat hangen? Overweeg deze dan te vervangen door een slimme thermostaat. Het grote voordeel hiervan is dat je dit apparaat op afstand kunt bedienen met je smartphone. Ben je vergeten de thermostaat terug te draaien? Dan kun je dit op afstand alsnog doen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *