Sinds bekend is gemaakt dat Nederlandse huishoudens vanaf 2050 geen CO2 meer mogen uitstoten en dus geen gebruik meer kunnen maken van verwarming op gas, wordt er gezocht naar andere, groenere manieren om de huizen te verwarmen.
Nieuwe huizen worden nu veelal voorzien van stadsverwarming. Als je huis hierop is aangesloten wordt je huis verwarmd door leidingen met warm water. De warmte wordt opgewekt door verschillende warmtebronnen, afhankelijk van waar je woont.
Nieuwe manieren van verwarmen van je huis
Als je een bestaande woning hebt met CV-verwarming op gas, wat zijn dan de mogelijkheden? Welke manieren van verwarming zijn zowel duurzaam als comfortabel? Want niks zo vervelend als je huis niet warm te krijgen is. Welke nieuwe manieren van verwarmen zijn er?
#Elektrische vloerverwarming
Vloerverwarming kende we natuurlijk al langer. De traditionele vloerverwarming maakt meestal deel uit van de centrale verwarming, waarbij warm water door leidingen gepompt wordt.
Elektrische vloerverwarming is een nieuwe variant hierop die voor zowel grote als kleine ruimtes gebruikt kan worden. Bij deze vorm van verwarming wordt gebruik gemaakt van verwarmingsmatten. Ze kunnen onder laminaat gebruikt worden, maar zijn het meest geschikt onder harde vloerbedekking zoals tegels, grindvloeren en gietvloeren. Elektrische vloerverwarming is minder geschikt bij houten vloeren.
Elektrische vloerverwarming kan je als hoofdverwarming gebruiken als je huis goed geïsoleerd is.
#Infrarood verwarming
Infrarood stralen zijn onzichtbaar voor het oog. Infrarood betekent letterlijk ‘onder het rood’ omdat de frequentie van het licht net onder die van zichtbaar rood licht ligt. Bij infrarood verwarming wordt niet de lucht verwarmt, maar de objecten die de straling opvangen zoals wanden, plafonds en vloeren en die geven op hun beurt de warmte weer langzaam aan de omgeving af. Je kan infrarood verwarming toepassen als wand- of plafondpanelen maar infrarood vloerverwarming behoort ook tot de mogelijkheden.
Het voordeel van infraroodverwarming is dat het makkelijk te installeren is. Het is energiezuinig en zorgt voor een comfortabele warmte. Het kan daardoor ook heel goed als bijverwarming gebruikt worden.
#Warmtepomp
Een warmtepomp is een duurzame verwarming die ’s zomers je huis koelt en ’s winters je huis verwarmt. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en de pomp gebruikt buitenlucht of grondwater die verwarmd wordt.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen:
- Er zijn pompen die met warme lucht water in leidingen en radiatoren verwarmen en zo de ruimtes verwarmen.
- Daarnaast zijn er ook warmtepompen die de buitenlucht verwarmen en vervolgens de warme lucht in de ruimte blazen.
- Tenslotte zijn er ook warmtepompen die geen buitenlucht maar grondwater verwarmen. Deze laatste mogelijkheid wordt over het algemeen niet gebruikt door particulieren, maar door grote projecten zoals bedrijven of voor hele wijken.