Voor wie er graag op uit trekt en tochten maakt in de vrije natuur, is een tent heel belangrijk. In je tent kan je uitrusten na een vermoeiende dag of schuilen voor de regen. Maar wat je niet wilt, is een te zware tent meeslepen. Gelukkig zijn er genoeg lichtgewicht tenten die maar een paar kilo wegen. Lichtgewicht tenten zijn geen last tijdens het lopen en kunnen toch voldoende comfort bieden.
Er is veel keuze in lichtgewicht tenten. Welke tent past bij jou en het soort tochten die je wilt maken.
Wanneer heb je een lichtgewicht tent nodig?
Lichtgewicht tenten zijn ontworpen om gemakkelijk te dragen, snel op te zetten en af te breken en weer in te pakken. Ze zijn ideaal als je wilt rondtrekken en iedere avond een andere plek zoekt om te overnachten. Om het opzetten en afbreken zo eenvoudig mogelijk te maken bevatten ze vaak weinig tentstokken en een simpel te volgen gebruiksaanwijzing.
Bij lange tochten of tochten over zwaar of moeilijk begaanbaar terrein, maakt elk gewicht dat je extra moet meedragen de tocht zwaarder. Dan geldt, hoe lichter de tent hoe meer energie je overhoudt. Als je trektochten houdt, of wel lopend, fietsend of kanoënd, dan is een lichtgewicht tent dus geen overbodige luxe.
Waar let je op als je een tent gaat kopen?
Lichtgewicht tenten verschillen onderling, in prijs, in gewicht en op andere punten.
- Gewicht en afmeting van de ingepakte tent
- Als je gaat backpacken of rondtrekken, probeer dan voor 1 persoon een tent van maximaal 2 kilo te zoeken en voor twee personen een tent van maximaal 4,5 kilo.
- Als je lopend tochten maakt of met de fiets of motor op pad gaat, dan wil je, behalve een lichte tent, ook een zo compact mogelijk pakket.
- Een tent voor twee personen kan je soms in delen verpakken en dan kan ieder een deel van de tent dragen.
- Materiaal van de tent
- Een tent moet van licht maar duurzaam materiaal zijn. De meeste lichtgewicht tenten zijn van polyester of nylon en waterdicht gemaakt door een coating. Beide materialen nemen niet of nauwelijks vocht op en zijn daardoor heel snel droog.
- Ripstop nylon is de beste keuze als je op zoek bent naar een lichtgewicht tent, maar is ook wat duurder. Ripstop nylon is op een bepaalde manier geweven waardoor de stof sterker is en beter bestand tegen scheuren.
- Ventilatie
- Ventilatie is belangrijk in een tent om condens te voorkomen. Condens kan je spullen vochtig maken dat is niet goed voor je humeur. Veel tenten hebben daarom raampjes van mesh stof of ventilatiegaten die je open kan zetten.
- Dubbelwandige tenten hebben een binnentent en een buitentent. De buitentent is helemaal vochtdicht. Ze ventileren beter en hebben ook minder last van condens. Ze zijn wel wat zwaarder.
- Seizoenen
- Het maakt uit of je alleen in de zomer wilt rondtrekken of ook in andere, koudere seizoenen. In dat laatste geval wordt er meer van de tent gevraagd. Ze moeten bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. De tent moet dan sterker zijn en steviger vaststaan.
- Er zijn tenten die geschikt zijn voor 1 seizoen (zomer), 2 seizoenen tenten kunnen tegen mist en lichte regen, 3 seizoenen tenten tegen regen, wind en koude temperaturen. Een 4 seizoenen tent is geschikt voor de winter, wint en lage temperaturen en is te warm voor zomer.
- Let op de waterkolom. De waterkolom geeft aan hoeveel millimeter water per vierkante centimeter (mm/cm2) het tentdoek of grondzeil kan hebben voordat het gaat lekken. Een waterkolom van 1000-5000 mm/cm2 wordt als waterdicht bij lichte regen beschouwd. Bij een waterkolom van 5000-15000 is de tent bestand tegen zware regenval.
- Ruimte en comfort
- Gewicht is belangrijk bij een lichtgewicht tent. Maar je wilt natuurlijk ook wat ruimte en comfort. Er moet voldoende ruimte zijn om te kunnen slapen en om je spullen kwijt te kunnen. De hoogte is ook belangrijk als je rechtop wilt kunnen zitten.
- Een beetje extra ruimte zorgt meestal niet voor heel veel extra gewicht.
- Gemakkelijk op te zetten
- Je wilt waarschijnlijk niet veel tijd kwijt zijn aan het opzetten en afbreken van je tent. Vrijstaande tenten zijn over het algemeen gemakkelijker op te zetten. Bij een vrijstaande tent heb je geen haringen en scheerlijnen nodig zoals bij een niet-vrijstaande tent, maar tentstokken.
Tips voor het gebruik van je lichtgewicht tent
- Oefen eerst thuis een paar keer met het opzetten van je tent totdat je er wat handigheid in hebt.
- Gebruik als het even kan een extra gronddoek of grondzeil onder je tent. Dat kan het leven van je tent verlengen en scheelt ook schoonmaakwerk.
- Kies een vlakke, droge grond waar je wilt kamperen. Controleer of er geen stenen of scherpe voorwerpen liggen. Let ook op dat er geen takken op je tent kunnen vallen of dat er geen water in je tent kan stromen als je naast een hogergelegen gebied staat.