Als je dagelijks make-up gebruikt, kun je je wel eens afvragen: is make-up slecht voor je huid?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar make-up. Veel schadelijke stoffen zijn de afgelopen jaren verboden en de vraag naar ‘groene make-up’ met natuurlijke ingrediënten lijkt steeds groter te worden. Maar aan de andere kant hebben ontwikkelingen er ook voor gezorgd dat de makeup micro- of nanodeeltjes bevatten die dieper in je huid kunnen doordringen. Hierdoor is het resultaat van de makeup misschien mooier, maar is het kost meer moeite om het goed te verwijderen.
Wel of geen makeup
Make-up kan je mooier maken, je huid egaler en geeft kleur aan je gezicht. Bovendien wordt als belangrijkste middel tegen veroudering geadviseerd om iedere dag een crème of foundation met een UV-filter te gebruiken. Make-up biedt dus ook een bepaalde bescherming tegen zon, maar ook vuil en andere weersinvloeden. Genoeg redenen om wel make-up te gebruiken.
Slapen met makeup op
‘Nooit met make-up gaan slapen’, wordt vaak gezegd. En inderdaad, als je dagelijks make-up gebruikt, is het heel belangrijk om ’s avonds je gezicht goed te reinigen.
Kijk wat een maand slapen met makeup met je huid doet
Iemand in Engeland vroeg zich af of het kwaad kon om de makeup ’s nachts gewoon te laten zitten. Ze deed een test en sliep een maand lang met make-up. Het resultaat was best wel schokkend. Haar huid was na een maand roder, had grotere poriën en lijntjes waren dieper. De foto’s kun je hier bekijken. Je kun zie hoe haar huid er voor die maand en na die maand uitzag.
Goed reinigen is dus heel belangrijk
Je make-up er ’s avonds goed afhalen lijkt dus heel belangrijk. Make-up mengt zich met huidvet en vuil en kan je poriën verstoppen. Bovendien legt make-up een laagje over je huid, waardoor afvalstoffen die door je huid naar buiten komen, niet afgevoerd kunnen worden. Reinig je huid daarom ’s avonds om makeup, zweet en vuil te verwijderen, maar ook ’s ochtends om talg en eventuele resten van nachtcrème te verwijderen.
Allergische reactie op makeup
Bij sommige mensen kan make-up een allergische reactie geven. Als je daar last van hebt dan merk je dat snel genoeg. Je huid gaat jeuken, trekken, kan zelfs opzwellen of rood worden. Als makeup al schadelijk is voor de huid, dan zijn de geur- en conserveringsmiddelen vaak de ingrediënten die problemen opleveren. Als je denkt dat je huid gevoelig is voor make-up, kies dan voor hypo-allergene producten.
Puistjes of acné door make-up
Soms kan make-up puistjes of acné veroorzaken. Als je denkt dat je huid daar gevoelig voor is, kies dan voor non-comedogene make-up of minerale makeup omdat deze de huid niet afsluit en verstopt.
Houdbaarheid
Make-up heeft een houdbaarheidsdatum die vermeld staat op het etiket. In het minst erge geval gaat de kwaliteit, geur of samenstelling van het product na die datum achteruit. In het ergste geval kun je last krijgen van irritaties en infecties. De werking van b.v. een SPF-factor wordt steeds minder naarmate je een product langer bewaart.
In de praktijk blijkt het lastig bij te houden hoe lang je een product al gebruikt. Weet jij nog precies wanneer je bent gaan gebruiken? Je zou met houdbare viltstift de aankoopdatum op je makeup artikelen kunnen zetten.
Vingers, kwastjes, sponsjes en andere accessoires
Je kunt met je vingers of kwasten bacteriën in je make-up brengen. Zorg dat je regelmatig je kwasten of sponsjes schoonmaakt of vervangt en met schone vingers de makeup aanbrengt. Als je de juiste make-up gebruikt, het op een goede manier aanbrengt en vooral als je het er ’s avonds weer goed afhaalt, kan het geen kwaad om makeup te gebruiken.