Als je baby 5 of 6 maanden oud is kun je beginnen met het eerste vaste voedsel. In het begin is dit nog geen vervanging van melk. Je baby zal eerst aan de nieuwe smaken moeten wennen.

Is je baby er klaar voor?

De leeftijd dat je kind aan vast voedsel toe is verschilt. Meestal wordt geadviseerd rond de leeftijd van 5 of 6 maanden met vast voedsel te beginnen. Maar er zijn ook lichamelijke kenmerken in de ontwikkeling die aangeven of je baby er klaar voor is. Waar kun je op letten?

  1. Kan je baby zelf zijn hoofd optillen?
  2. Kan je baby, met steun goed rechtop zitten. Dit is nodig om goed te kunnen slikken.
  3. De natuurlijke reflex die baby’s vanaf de geboorte hebben, waarbij ze alles wat in hun mond komt weer naar buiten duwen met hun tong, moet voldoende afgenomen zijn zodat ze ook dingen in hun mond kunnen houden.
  4. Kan je baby kauwbewegingen maken? Dit is nodig om het voedsel van voor in de mond naar achteren te verplaatsen.
  5. Maakt je baby vaker een hongerige indruk, ook al heeft hij voldoende fles- of borstvoeding gehad?
  6. Toont je kind interesse in wat jij eet?

Groente of fruit?

Kies je voor groente of voor fruit als eerste hapje? Meestal wordt gekozen voor fruit omdat baby’s al gewend zijn aan de zoete smaak en dit lekkerder vinden. Zowel flesvoeding als borstvoeding smaakt ook zoetig. Bovendien hebben de meeste baby’s een natuurlijke voorkeur voor zoet. Tegenwoordig wordt ook wel geadviseerd om met groente te beginnen omdat dit minder zoet is. Als de baby eerst aan fruit went, dan kunnen ze de groente wel eens minder lekker vinden en weigeren. Een combinatie van groente en fruit kan natuurlijk ook.

Pureren

Voor het eerste vaste hapje is het belangrijk dat je het fruit of de groente zo glad mogelijk pureert. In het begin is het niet nodig om allerlei soorten fruit en groenten door elkaar te mengen. Eén fruit- of groentesoort is de eerste weken voldoende.

Wennen aan de smaak

De eerste week dat je met fruit of groente begint is een theelepeltje voldoende. Het gaat erom dat je baby aan de nieuwe smaken went. Het is ook nogal een overgang als je alleen maar melk gewend bent. Lijkt je baby het lekker te vinden, dan kan je de hoeveelheid langzaam opvoeren. Bedenk wel dat een baby of kind vaak pas iets na 10 keer geproefd te hebben beginnen te waarderen. Niet te snel opgeven dus.

 

X