Zweetvoeten, het klinkt als een hinderlijk maar onschuldig kwaaltje. Toch kunnen mensen die er last van hebben, zich er ongemakkelijk bij voelen of zich er zelfs voor schamen. Als je voeten af en toe zweten, dan is dat normaal. Bijvoorbeeld bij warm weer of als je gaat sporten met dichte schoenen. Dat is iets anders dan dat je voeten constant overmatig zweten, onafhankelijk van het weer of je activiteiten. Overmatig zweten van de voeten in combinatie met een onaangename geur, staat in de medische wereld bekend als hyperhidrosis pedis.
Oorzaken, gevolgen en middelen tegen zweetvoeten
Oorzaken
Net als handen, bevatten voeten veel zweetklieren. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de zweetklieren in je voeten overactief worden.
- Overactieve zweetklieren – Sommige mensen hebben van nature overactieve zweetklieren wat leidt tot overmatige transpiratie.
- Stress en angst – Stress en angst kunnen de zweetklieren stimuleren waardoor ook de voeten meer gaan zweten.
- Hormonen – Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, de zwangerschap of de overgang, kunnen de oorzaak zijn van overmatig zweten.
- Materiaal van schoenen of sokken – Schoenen en/of sokken van synthetisch materiaal die niet goed ventileren, kunnen zweetvoeten verergeren.
- Bepaalde ziekten en kwalen – Bij hyperthyreoïdie, een afwijking waardoor de schildklier te snel werkt, bij diabetes of bepaalde ontstekingen kunnen ook de voeten meer zweten.
- Erfelijkheid – Onderzoek heeft aangetoond dat zweetvoeten erfelijk kunnen zijn.
Mogelijke gevolgen van zweetvoeten
Zweetvoeten zijn in de meeste gevallen onschuldig, maar kunnen soms wel vervelende gevolgen hebben. Doordat de voeten constant vochtig zijn, is dat de ideale omgeving voor de groei van bacteriën en schimmels. Dat kan leiden tot huidinfecties. Het zweet zelf is geurloos, maar de bacteriën veroorzaken de onaangename geur. Zweetvoeten kunnen voor schaamte zorgen in situaties waar mensen hun schoenen uit moeten doen. Dat kan leiden tot onzekerheid en in het ergste geval tot psychische problemen. Gelukkig is er iets tegen te doen.
Praktische oplossingen bij zweetvoeten
Een paar tips:
- Houd er een goede hygiëne op na – Was je voeten dagelijks met antibacteriële zeep, en droog je voeten goed af voor je sokken en schoenen aantrekt.
- Gebruik een middel tegen zweetvoeten – Dit soort middelen werken effectief als een deodorant voor de voeten en vermindert de activiteit van de zweetklieren. Met deze middelen kan je zweetvoeten prima onder controle houden.
- Draag goed ventilerend schoeisel – Kies schoenen van natuurlijk materiaal zoals leer of canvas.
- Draag sokken die vocht afvoeren – Vaak wordt gedacht dat katoenen sokken geschikt zijn, maar katoen neemt dan wel vocht op, het houdt het ook lang vast waardoor je voeten vochtig blijven. Katoen dat gemengd is met andere materialen, kunnen wel geschikt zijn. Merinowol, bamboe en neemt weinig vocht op en voert vocht af.
- Draag niet elke dag dezelfde schoenen – Wissel schoenen af en probeer geen twee dagen achter elkaar dezelfde schoenen te dragen. Laat je schoenen goed luchten en geef ze de kans om te drogen.
Deze huismiddeltjes kunnen helpen tegen zweetvoeten
Baat het niet dan schaadt het niet…
- Baksoda – meng 3 eetlepels baksoda met warm water. Week je voeten zo’n 15-20 minuten in het water. Baksoda helpt om geuren te neutraliseren en zweten te verminderen.
- Appelazijn – Gebruik een watje met water en appelazijn en dep je voeten ermee af. Appelazijn heeft een samentrekkende werking waardoor je poriën verkleinen en waardoor je minder zweet. In plaats van appelazijn kan je ook citroensap gebruiken.
- Epsom zout – Epsom zout is een zout rijk aan magnesium. Een voetenbad met epsomzout werkt ontspannend, ontgiftend, anti-schimmel en verzorgend.
- Maizena of talkpoeder – Strooi wat maizena of talkpoeder in je schoenen. Dit helpt om vocht op te nemen.
Meer hulp nodig?
Lukt het niet met middelen tegen zweetvoeten, lifestyle tips en huismiddeltjes om het probleem onder controle te krijgen, dan is het misschien een idee om ermee naar de huisarts te gaan.
Een huisarts kan controleren of er achterliggende problemen zijn. In sommige gevallen kan gebruikgemaakt worden van botox. Met een dunne naald wordt botox ingespoten in de zenuwen van de voeten. De zenuwen die de zweetklieren aansturen worden hierdoor geblokkeerd. Een behandeling is 3-4 maanden effectief.