duurzame kleding

Zo maak je je garderobe duurzamer

Wie rekening houdt met het milieu denkt, zou ook eens naar zijn garderobe kunnen kijken. Een duurzame garderobe kan meerdere voordelen hebben, voor het milieu, voor je portemonnee en het kan je helpen om je kledingkast minder vol te maken. Hoe pak je het aan?

Koop minder kleding, maar meer kwaliteit

Koop liever minder goedkope kleding en meer kleding van goede kwaliteit. Over het algemeen gaat duurdere kwaliteitskleding langer mee dan de goedkopere ‘fast fashion’. Probeer ook om alleen kleding te kopen waar je echt blij van wordt en om zo miskopen van kleding die je nooit draagt, te voorkomen.

Verdiep je in duurzame kledingmerken

Verdiep je in de verschillende kledingmerken en wat ze doen om duurzame kleding op de markt te brengen. Zo heeft het merk Lacoste kleding op de markt gebracht die zowel duurzaam als milieuvriendelijk is. Het is een hele nieuwe versie van hun bekende poloshirt met krokodil logo, genaamd Loop Polo, die helemaal gemaakt is van gerecycled katoen, afkomstig van overgebleven Lacoste polo’s.


Koop kleding van gerecycled materiaal

Er zijn verschillende soorten gerecyclede materialen die gebruikt kunnen worden om kleding te maken. Bijvoorbeeld plastic flessen, gerecycled polyester en gerecycled katoen. Plastic flessen kunnen gerecycled worden tot polyestervezels die hergebruikt kunnen worden in de kledingindustrie. Gerecycled katoen kan gemaakt worden door oude katoenen stoffen te vermalen tot een nieuwe stof en die kan weer gebruikt worden om nieuwe kleding van te maken. Ook oude kleding kan opnieuw gebruikt worden om weer stoffen van te maken voor nieuwe kleding.

Kies voor kleding van duurzaam materiaal

Eén van de belangrijkste manieren om onze garderobe met duurzame kleding te vullen, is door te kiezen voor kledingstukken die gemaakt zijn van duurzame materialen. Duurzame of milieuvriendelijke materialen zijn bijvoorbeeld: biologische katoen, linnen, bamboe en Lyocell of Tencel. Die laatste zijn duurzame stoffen die gemaakt worden van houtpulp van eucalyptusbomen.

Verzorg je kleding goed

Was je kleding volgens de voorschriften op het wasetiket en berg je kleding netjes op. Je kleding slijt minder en gaat zo langer mee.

Repareer je kleding

Tegenwoordig hebben we wel heel snel de neiging om iets weg te doen als er iets aan de kleding scheelt. Een knoop eraf, een kapotte rits een losse naad, een ladder of klein gaatje in je trui kan je best repareren of laten repareren als je het zelf niet kan.

Verkoop kleding die je niet draagt

Met kleding die je niet meer past of niet meer mooi vindt, kan je iemand anders vaak best nog blij maken. Er zijn verschillende websites waar je heel eenvoudig je overbodige kleding kan verkopen. Zelf kan je daar ook eens kijken of er iets voor je bij zit. Of neem eens een kijkje in een tweedehands winkel.

Je kan kleding ook leasen of huren

Het is een vrij nieuw verschijnsel maar je kan tegenwoordig ook kleding leasen of huren. Je kiest dan een paar kledingstukken per maand uit die je draagt en vervolgens weer terugstuurt. Zo kan je toch telkens iets nieuws dragen zonder dat je kledingkast gaat uitpuilen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *