spierpijn voorkomen

Spierpijn voorkomen en verlichten

Spierpijn is, zoals de naam al doet vermoeden, pijn in de spieren.

Spierpijn, wie heeft er af en toe geen last van? Er zijn verschillende momenten waarop je last kan hebben van spierpijn. De pijn kan optreden tijdens de inspanning van de spieren of na de inspanning.

Spierpijn tijdens de inspanning

Pijn tijdens de inspanning wordt veroorzaakt door melkzuur. Melkzuur is een afvalproduct dat wordt geproduceerd bij inspanning van de spieren. Als er meer melkzuur geproduceerd dan afgevoerd wordt, dan hoopt het zuur zich op in de spieren. Deze verzuring van de spieren veroorzaakt pijn. Naarmate je meer getraind bent, krijg je steeds later last van deze vorm van spierpijn.

Spierpijn na de inspanning

Een dag tot twee dagen na de inspanning kun je ook last hebben van spierpijn. Je hebt de spieren dan zodanig ingespannen dat er kleine scheurtjes in het spierweefsel zijn ontstaan. De spieren voelen dan stijf, pijnlijk en slap aan.

spierpijn in kuiten

Is spierpijn slecht?

Het lichaam herstelt zich van de inspanning, de spierscheurtjes worden hersteld. Behalve dat de beschadigde vezels hersteld worden, maakt het lichaam ook nieuwe spiervezels aan om beter voorbereid te zijn op de volgende inspanning. Hier door zal spierpijn tijdens de inspanning ook steeds later optreden. Je lichaam wordt er dus uiteindelijk sterker door.

Voorkomen van spierpijn

Pijn is niet fijn, en als het kan wil je het dus zo veel mogelijk voorkomen. Helemaal voorkomen is bijna niet mogelijk, maar met onderstaande tips is het wel mogelijk het tot een minimum te beperken.

Goede voorbereiding, warming up, cooling down

Door je goed voor te bereiden op de inspanning die je gaat verrichten, kan je spierpijn beperken. Warm die spieren op die je gaat gebruiken door lichte, langzame oefeningen te doen. Je bloed gaat hierdoor sneller stromen en je lichaam wordt warmer. Ook de cooling down is balangrijk. Door je inspanning af te sluiten met rustige oefeningen kan je lichaam zich langzaam voorbereiden op de rust. Als je te plotseling stopt met bewegen, dan wordt de bloedcirculatie minder en worden afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Het gevolg daarvan is spierpijn en vermoeide spieren.

Loop niet te hard van stapel

Oefen naar het niveau van fitheid dat bij je past. Als de oefeningen te zwaar voor je zijn of als je te lang doorgaat, zal de spierpijn erger zijn. Bouw duur en zwaarte van de oefeningen goed op.

Uitrusten

Wacht een paar dagen tot de spierpijn over is voordat je weer intensief gaat bewegen. Als je begint voordat de spieren de kans hebben gehad om te herstellen, dan is de kans op blessures groot.

Voldoende drinken

Door voldoende te drinken tijdens en na de training zorg je er voor dat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden.

Spierpijn verlichten

– Neem een warme douche of bad

– Ga niet stilzitten, lichte beweging om de bloedsomloop op gang te houden helpt. Rustig wandelen, fietsen of zwemmen zijn goede inspanningen.

– lichte, langzame stretch oefeningen voor de pijnlijke spieren kunnen verlichting geven.

– een lichte massage bevorder de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen waardoor de spierpijn sneller verdwijnt.

– Pijnstillers kunnen de pijn tijdelijk iets verlichten, maar bevorderen het herstel niet. Warme compressen kunnen wel aangenaam zijn en verlichting geven.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *