Ontspullen, meer leven met minder. Dat is de titel van het nieuwe boek van James Wallman. Een opgeruimd huis geeft je rust en energie. Terwijl een huis met rommel je kan verstikken.

Heb je ook een huis vol spullen waar de het overgrote deel nooit van gebruikt? Dan is het tijd om te ontspullen. Volgens James Wallman, de auteur van dit boek is dat de nieuwe trend: ontspullen. Mensen hebben genoeg van spullen. We gaan van het materialisme naar experiëntialisme. De nadruk van het leven moet liggen op het opdoen van ervaringen, op het beleven van dingen en niet op het vergaren van steeds meer spullen.

Een eenvoudiger leven

Spullen brengen stress met zich mee. Je moet ze onderhouden, opruimen, ze nemen ruimte in, enz. Het leven kan een stuk eenvoudiger zijn zonder. Het betekent dus niet dat je al je spullen moet opdoeken. Het gaat erom dat je een balans vindt. Je houdt een beperkt aantal spullen die je ook echt gebruikt, mooi vindt en die je nodig hebt om je ervaringen op te doen.

Ervaringen opdoen

Volgens James Wallman worden we gelukkiger van dingen beleven dan van het verzamelen van spullen. Aan een miskoop kan je verder weinig doen. Maar als een ervaring mislukt, dan heb je altijd nog een mooi verhaal om te vertellen. En die verhalen zijn nu belangrijker omdat je ze kan delen op sociale media.

Over het boek

Interessant boek om te lezen en interessante kijk op de veranderende kijk op spullen waar zeker iets in zit. De schrijver legt zijn ideeën grondig uit, zowel psychologisch als filosofisch. Hierdoor valt hij weleens in herhaling en wordt hij hier en daar langdradig. Maar het idee is goed.

Aan het eind van het boek geeft hij ook een aantal nuttige en praktische handvaten om zelf aan te slag te gaan en te ontspullen volgens 7 principes.

  1. Ken je spullen
  2. Zoek je ladder (over hoe je je geld verdient en of je dat gelukkig mee bent)
  3. Leef in het ‘nu’
  4. Wees je eigen publiek (doe je dingen voor jezelf of om indruk te maken op anderen)
  5. Zet mensen op de eerste plaats
  6. Besteed goed en voel je goed
  7. Kies voor het leven, kies voor beleving.

James Wallman

James Wallman is trendwatcher en journalist. Hij schrijft behalve boeken ook voor The Financial Times, The New York Times en is adviseur bij onder andere BMW, Burberry en Nike.

Ontspullen, meer leven met minder
James Wallman
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021565910
12,50X