moestuinen voor dummies

Moestuinen voor Dummies

Bijna iedereen om me heen, inclusief ikzelf, lijkt aan het moestuinieren te zijn geslagen.

De één houdt het bij de AH moestuintjes, anderen pakken het serieus aan en beginnen een echte grote moestuin. Maar als beginnend moestuinier loop je tegen een hoop vragen op. Om er maar een paar op te noemen:

– welke potgrond kan je het beste gebruiken?
– welke mest moet ik gebruiken?
– welk beest knabbelt er aan mijn plantjes en wat doe ik er tegen?
– welke groenten zet je naast elkaar en welke juist niet?
– hoe diep plant ik mijn zaadjes?
– wanneer kan ik oogsten?

moes2En geloof me, dit zijn nog maar een paar vragen die me zo te binnen schieten. Er zijn er veel meer.

Moestuinen voor Dummies

Voor al die beginnende moestuiniers is er nu een handig boek: Moestuinen voor Dummies. Dit boek geeft antwoord op veel vragen waar je als beginneling tegenaan loopt. En het maakt niet uit of je nu wat groenten wilt telen op in potten in je tuin of op je balkon, of een heuse moestuin wilt beginnen met alles er op of eraan.

Het ontwerp

Het boek begint bij het begin: het ontwerp. De plaats, de hoeveelheid zon, hoe leg je paden aan, het voorbereiden van de bodem, de afstand tussen de verschillende planten. Het komt allemaal aan bod.

Groenten, vruchten en kruiden

Dan volgt een aantal hoofdstukken over de verschillende groenten: over de tomaat, die volgens de schrijver van het boek de ‘koning van de groente’ is. Een volgend hoofdstuk is gewijd aan de neefjes van de tomaat: de paprika’s, pepers en aubergines. Dan zijn de ondergrondse groenten aan de beurt: aardappelen, penen en uien. Daarna de bonen en de erwten, gevolgd door een hoofdstuk van sterke kruipplanten: komkommer, meloenen, pompoenen en squash. De wintergroenten van de koude grond: broccoli, spruitjes, bloemkool en andere koolsoorten. En de bladgroenten voor ieder seizoen: kropsla, spinazie, snijbiet en speciale bladgroenten. Dan nog wat bijzondere groenten die ook interessant zijn om eens te proberen: suikermais, okra, paksoi, pinda’s, asperges en radicchio. Tenslotte is er nog aandacht voor vruchten, bessen en kruiden.

Je krijgt bij alle groenten uitgebreide informatie over variëteiten, over het zaaien, telen, steunen, dieven, mesten, oogsten en alles wat verder nog handig is om te weten.

Aan de slag

Dan is het tijd om zaden te kiezen, te zaaien. Wat zaai je binnen en wat buiten, hoe verzorg je de zaailingen en wanneer verpot je ze of zet je ze in de tuin. Er wordt uitgebreid ingegaan op het bewerken en onderhouden van de bodem en de tuin. Daarbij komen onderwerpen als compost, onkruid, ongedierte en gereedschap aan bod. Het laatste hoofdstuk geeft informatie om het groeiseizoen zo lang mogelijk te verlengen. Helemaal achter in is een handig plantschema.Het boek sluit af met wat online adressen voor het kopen van zaad en tuingereedschap.

Over het boek

In tegenstelling tot veel tuinboeken is dit een boek zonder foto’s. Wel veel getekende illustraties en heel veel informatie. De informatie wordt op een  prettige manier en overzichtelijk gepresenteerd. Net wat je als beginner nodig hebt. Een handige index achterin waarin je kunt opzoeken wat je op dat moment wilt weten. Je krijgt veel handige tips die ervaren moestuinders ongetwijfeld kennen. Zo wordt uitvoerig uitgelegd hoe je zelf compost kunt maken, krijg je handige tips om dieren op afstand te houden. En vooral de informatie over de smaak, het uiterlijk en andere bijzonderheden van de verschillende variëteiten van de groenten is erg handig. Het boek is geschreven voor de Amerikaanse markt, maar het overgrote deel van de informatie is natuurlijk universeel.

Charlie Nardozzi

Het boek is geschreven door Charlie Nardozzi. Hij noemt zich tuincoach en -consultant en inspireert al meer dan twintig jaar tuinhobbyisten om de mooiste en lekkerste groenten te kweken.

[bol_product_links block_id=”bol_555cf164dc369_selected-products” products=”9200000040374285″ name=”moes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]