SCHOONHEIDSGEHEIMEN VAN DE HAMAM

De geschiedenis van de Hamam of Turks bad gaat ver terug. Toen het Romeinse Rijk in verval raakte (rond 600) lieten de Arabieren zich inspireren door de restanten van oude Griekse en Romeinse badhuizen tot het bouwen van hamams en ontwikkelde aan de hand hiervan hun eigen badcultuur en -rituelen.

Stoombaden

Pas toen de profeet Mohammed de stoombaden persoonlijk aanprees werd het gebruik ervan algemeen en wijd verbreid. Voor die tijd waste men zich uitsluitend met koud water. Ter vergelijking: in Europa vond de Europese adel tot ver in de vijftiende eeuw het baden en wassen nog een verderfelijke bezigheid.

Verboden voor vrouwen

In het begin was de Hamam er alleen voor mannen. Vrouwen mochten zich alleen baden na de geboorte van een kind of na ziekte. Maar naarmate men hygiène belangrijker ging vinden, kwamen er ook hamams voor vrouwen. Naast een plaats om te baden werd de hamam, vooral voor vrouwen, steeds meer een plaats om andere vrouwen te ontmoeten en zich te ontspannen.

Niet alleen wassen

Door de tijd heen werd het wassen in de hamam slechts een bijzaak. Er werd gegeten, gedronken en gedanst en allerlei schoonheidsbehandelingen werder er uitgevoerd.

De haren, en soms handen en voeten werden geverfd met henna, er werd gewaxed met suiker en kruiden om te ontharen en de huid en het haar werden verzorgd met oliën en kruidenmengsels.

Vernieuwde interesse

Doordat mensen steeds meer en uitgebreidere wasgelegenheden thuis kregen is de populariteit van hamams afgenomen. Toch lijkt de interesse in de oude badrituelen nog steeds in trek.

Hier in Nederland geven sauna's en beauty farms soms behandelingen aan in de hamam traditie bestaande uit b.v. scrubben, olijfolie-zeep massage en manuele rekking van de spieren.

Traditionele hamam producten

Zwarte zeep -

gemaakt door zouten te laten weken in olie en zwarte olijven uit te persen. De zeep reinigt, verzacht en versoepelt de huid.

Rassoul

of ghassoul - deze vulkanische klei wordt gemengd met water tot een modderige brij die rijk is aan minerale zouten en oligo-elementen. Deze brij wordt aangebracht op het haar en op de huid om ze een gezondere teint te geven.

Arganolie

- De honingkleurige olie wordt gewonnen uit amandelen van de vruchten van de arganboom, is rijk aan essentiële vetzuren, vitamine E en polyfenolen. De olie die zeer rijk is aan antioxidanten,wordt al heel lang gebruikt om de huid, het haar en de nagels te voeden en te beschermen tegen de zon.

Zie voor meer info over de producten : Argania

Hamam thuis

Met de Mini Hammam van Rituals kun je ook thuis dit bijzondere ritueel ervaren. Met reinigings- en verzorgingsproducten die gebaseerd zijn op het natuurlijke, verfrissende ingrediënt Eucalyptus, dat voor de pure Hammam-beleving zorgt.

Bevat douchegel, douchemodder, bodycream en een scrubhandschoen.

Ook Therme heeft een Hamam lijn in de serie wereldkuren met Black Mud Soap Scrub, Olive Shower en hamam badolie.

 

 

beauty tips

10 onverwachte beauty tips

25 grootste beauty blunders

beauty geheimen van een geisha

beauty voornemens

hoeveel van de 7 schoonheden heb jij?

10 tips voor mooie handenblz 1 van 1
haky
je kan ook zelf ghassoul maken, dit is veel beter en je kan er dan verschillende bloemen en kruiden aan toevoegen. enige nadeel je hebt veel zon nodig;
 

 

volg rubriek op facebook volg rubriek op twitter rss feed rubriek

trucs voor voller haar


   

onverwachte beautytips

   

anti-rimpel verzorging voor je leeftijd

   
verschillende soorten eyeliner


   

voorbeelden makeup voor bruine ogen

   
grote porie


   
 
   

alle rubrieken

onderwerpen beauty

sitemap

nieuwsbrief

prijsvragen

forum

 
Aangepast zoeken
 
 
1.

Lijst met superfoods

2.

Geld besparen

3.

Wat doe je tegen keelpijn?

4.

Hoe kook je een ei?

5.

Trend kapsels

 
 
 

MAKEUP

Eyes Lips Face

Ici Parix XL

Nelly.com

The Body Shop

Yves Rocher

 

KLEDING

Esprit

Mango

Nelly.com

Mexx

Yoox

Zalando

 

SCHOENEN

Cafe Moda

Footworkstore

Ik wil schoenen

Dolcis

O'Moda

Manfield

Uggs

Zalando