Met Saturnus, die heerst over jouw teken Waterman in je 11e huis in 2016, is het belangrijk om je aan te sluiten bij een groep met dezelfde doelen en interesses.

Dat kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van werk, een hobby, een stichting of een politieke partij. Omdat Saturnus houdt van structuur en organisatie, zal het je goed doen om ergens deel van uit te maken en deel te nemen aan bijeenkomsten, symposia of manifestaties.

In ieder geval is het belangrijk dat je deel uitmaakt van een groter geheel. En als de mening van de groep je niet aanstaat of als je taken krijgt toebedeelt die je niet aanstaan, probeer je dan aan te passen in plaats van weg te lopen. Meng vooral geen geldzaken met groepsactiviteiten. De kans is groot dat dat niet goed afloopt.

Geld is namelijk een ander punt van aandacht dit jaar voor Watermannen. Neptunus staat het hele jaar in één van je financiële huizen en Jupiter staat in je andere financiële huis tot september. Geld is belangrijk voor je, je aandacht wordt er naar toe getrokken of je wordt gedwongen om je er mee bezig te houden. Of wel verdien je veel of het speelt op een andere manier een rol.

Je carrière kan een proces van reorganisatie doormaken. Dat geldt in ieder geval tot September. Deze periode kan gepaard gaan met momenten van stress en conflicten of je kan te maken krijgen met competitie.

Emotioneel gezien lijkt 2016 een actief en positief jaar te worden zonder veel verrassingen of grote gebeurtenissen.

Liefde & relaties

Wat de liefde en relaties betreft, lijkt 2016 geen bijzonder jaar te worden. Dat waren de afgelopen twee jaar wel. Het lijkt er op de dat situatie nu een beetje blijft zoals hij nu is. Venus bezoekt het teken Waterman twee keer, en dat is vrij zeldzaam. Eén in de periode 17 februari en 12 maart en tussen 7 december en 3 januari 2017. Deze perioden zullen vrolijker en sensueler zijn. Er is meer kans op romantiek en voor single Watermannen is de kans op spannende ontmoetingen en het begin van een nieuwe relatie dan groter. Als je al een relatie hebt, zal deze in die periode harmonieuzer en plezieriger zijn, met meer wederzijds begrip.

Ook tussen 24 mei en 17 juni en tussen 15 juli en 5 augustus, als Venus in je huis van liefde en erotiek staat, bloeit de passie en romantiek even op.

Maar 2016 heeft ook wat meer onvoorspelbare perioden voor de Waterman in petto. Augustus bijvoorbeeld. De maan eclips op 18 augustus vindt plaats in het teken Waterman met de Zon in je huis van relaties. Dit kan aanleiding zijn voor bijzondere gebeurtenissen rond relaties, twee weken voor en na deze data.

Een eclips brengt meestal ongewone verrassingen of veranderingen. Deze eclips is van groot emotioneel of erotisch belang voor de Waterman, waarbij de nadruk ligt op plotselinge onverwachte ontwikkelingen. Tijdens zo’n eclips kan je er achter komen dat dingen anders zijn dan je je had voorgesteld, of oude problemen komen weer boven drijven. Misschien moet je een hindernis uit de weg ruimen zodat je verder kan met je leven.

Werk & carrière

Omdat Mars, heerser over je huis van carrière, in tegengestelde richting beweegt tussen 3 januari en 27 september is dit een belangrijke periode voor de Waterman.  Omdat de tijd dat Mars in je huis van carrière doorbrengt uitzonderlijk lang is, kan dit niet anders dan positieve gevolgen hebben voor je werk en carrière.

Daarnaast bevindt Saturnus, de planeet die heerst over het teken Waterman zich in de buurt van Mars in het teken Boogschutter. Nog een reden dat je werk, status en aanzien belangrijk voor je zijn en dat daar je aandacht naar toe getrokken wordt.

Mars is een planeet van initiatief, ambitie, actie en kracht en zorgt voor veel energie. Het laat je opnieuw je werksituatie bekijken, beoordelen en misschien wel reorganiseren. Misschien hak je de knoop door en neem je ontslag om iets voor je zelf te beginnen of ga je op zoek naar een nieuwe baan.

Mars is ook strijdvaardig en een tikkeltje agressief. Dus wees bereid om strijd te leveren. Het beste advies is, om je doelen te stellen en er voor te gaan. Houd vooral tussen 17 april en 30 juli rekening met de tegengestelde richting van Mars. Dingen kunnen anders verlopen dan normaal.

Met Neptunus en Jupiter in je beide financiële huizen, is geld zoals eerder gezegd, ook een punt van aandacht in 2016. Vooral tot september. Je kunt veel geld verdienen of binnenkrijgen van derden (ouders, partners, liefdespartners of financiële instellingen), maar je kunt ook geld kwijt raken. Bekijk zaken van alle kanten voordat je een besluit maakt en pas op voor illegale toestanden, bedrog en verspilling van geld.

Persoonlijke groei

Begin van het jaar wordt de Waterman beïnvloed door Mars en Venus in je 12e huis. Je voelt je dan geestelijk sterk en vol vertrouwen. Alsof je de wereld aan kan. Later in het jaar word je wat kwetsbaarder. Je bent dan heel intuïtief en wat sentimenteler. Pluto staat nu al een paar jaar in je 12e huis en dat dwingt je je spirituele of religieuze overtuigingen opnieuw te beoordelen. Je laat oude ‘geloven’ los en je houdt alleen vast aan die overtuigingen die hun nut voor je hebben bewezen.

Jupiter is het hele jaar aanwezig in je huis van gezondheid met Pluto en Saturnus in de buurt. En vooral door de laatste twee planeten kan je maar beter een uitgebalanceerd leven leiden. Dus gezond eten en vooral rustig aan met de alcohol.

 

Lees ook de horoscoop voor 2016 voor een ander sterrenbeeld:

RamStierTweelingenKreeftLeeuwMaagdWeegschaalSchorpioenBoogschutterSteenbokWatermanVissen