serre of tuinkamer

Zo trek je je terras of patio bij de woonkamer

Als je je woonkamer te klein vindt, dan kan je verschillende dingen doen. Je kan letterlijk zorgen dat de ruimte groter wordt. Daar is dan meestal een grotere ingreep voor nodig zoals een verbouwing. Maar je kan ook je terras. meer bij je woonkamer betrekken.

Trek het terras of patio bij de woonkamer

Een terras bij je huis is ideaal. Het is vaak de overgang tussen huis en tuin. Je kan er gezellig zitten, eten en relaxen. Helaas ben je hiervoor dan wel afhankelijk van het weer. Bij minder goed weer en in de herfst en winter, heb je minder aan je terras of patio. Je kan daarom je terras overkappen waarbij de zijkanten open blijven. Je kan er ook voor kiezen om de wanden afsluitbaar te maken bijvoorbeeld door er een glazen schuifwand in te maken. Je hebt dan een extra tuinkamer of serre.

Je terras overkappen

Door je terras of patio te overdekken, kan je al langer en vaker gebruik maken van deze ruimte. Je kan dan bijvoorbeeld ook op een koele of regenachtige zomeravond nog lang buiten zitten. Dat overdekken kan je je op verschillende manieren doen. De ene manier is technisch ingrijpender dan de andere.

Pergola

#Pergola

De meest eenvoudige manier om je terras te overdekken is door een pergola te maken. Een simpel systeem van verticale palen met daarop horizontale palen die een overkapping vormen. Je kan de pergola laten begroeien met een druivenplant of andere klimplant die zo een dak vormen. Dit geeft enige beschutting maar zal je niet beschermen bij regen. Een andere manier is om een dak van doek, glas of kunststof te maken. Dit biedt al wat meer bescherming dan planten.

Zonnescherm

#Zonnescherm

Een andere manier om een terras af te dekken is door er een zonnescherm te installeren. Zonneschermen zijn er in verschillende vormen. Sommige zonneschermen schuiven of rollen uit en je kan ze met de hand bedienen, andere werken elektrisch of met afstandbediening.

Permanente overkapping

#Permanente overkapping

Je kan je terras ook overkappen door er een permanent dak over te plaatsen. Dit dak kan van hout, kunststof, glas, aluminium of een ander materiaal zijn. Echte daken hebben wel het nadeel dat het eronder vrij donker kan zijn. Dit kan je verhelpen door er een lichtkoepel in te plaatsen. Er zijn ook (aluminium) shutters die je kan openen of sluiten als je in de schaduw wilt zitten of als het regent.

Serre met glazen schuifwanden

#Een tuinkamer creëren

Misschien wil je nog een stap verder gaan dan een overkapping en ook de wanden dichtmaken. Dit is bouwtechnisch misschien een iets grotere operatie, maar je hebt er dan wel een echte tuinkamer of serre bij die je alle seizoenen kan gebruiken. Als je de wanden van schuifwanden voorziet, dan kan je deze openschuiven wanneer je wilt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.