verwarming cv

Zo onderhoud je je cv ketel

Veel huizen in ons land worden verwarmd door middel van een cv-ketel. Dit apparaat verwarmt onder meer het water in de verwarmingsinstallatie. Hier houdt het niet bij op, want dankzij een cv-ketel stroomt er ook warm water uit de kraan. Veel mensen vinden dit vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Als je het apparaat niet goed onderhoudt, kunnen er namelijk problemen ontstaan. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe je een cv-ketel onderhoudt.

Zelf onderhoud uitvoeren

Wie zijn cv-ketel wil onderhouden, kan hiervoor een monteur inschakelen. Toch is niet iedereen hier happig op. Begrijpelijk, want cv-ketel onderhoud uitbesteden brengt namelijk kosten met zich mee. Gelukkig is het niet nodig om voor iedere klus een monteur in te schakelen. Nee, want er zijn namelijk dingen die je prima zelf kunt doen. Hieronder zetten wij een aantal dingen op een rijtje.

1. Cv-ketel bijvullen

Wil je dat jouw cv-ketel goed blijft werken? Dan is het belangrijk om de waterdruk in de installatie op peil te houden. Zorg er bij voorkeur voor dat de waterdruk altijd tussen de 1.5 en 2.0 bar ligt. Als de druk lager ligt, is het aan te raden jouw cv-ketel bij te vullen. Draai hiervoor allereerst de thermostaat zo laag mogelijk en wacht tot de keteltemperatuur onder de 40 graden gedaald is. Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. Sluit de waterslang aan op de kraan en laat deze voorzichtig vol met water stromen. Op deze manier komt er geen lucht in de installatie. Sluit de slang vervolgens aan op het kraantje van jouw cv-ketel. Draai daarna de kraan open en vul de ketel bij tot maximaal 2.0 bar.

2. Cv-ketel ontluchten

Als jouw radiatoren een tikkend geluid produceren, kan er lucht in zitten. Je doet er dan goed aan ze te ontluchten. Draai de thermostaat omlaag en wacht tot de keteltemperatuur onder de 40 graden is gedaald. Haal aansluitend de stekker uit het stopcontact. Nu kan het ontluchten beginnen. Hiervoor richt jij je tot de radiatoren. Begin altijd bij de laagst gelegen radiator. Draai het kraantje open met de speciale ontluchtingssleutel en laat hem open staan tot alle lucht eruit is gelopen. Als dit het geval is, komt er water uit het kraantje. Zorg er daarom voor dat je altijd een doek bij de hand hebt. Loop zo alle radiatoren in huis langs.

Cv-ketel onderhoud uitbesteden

Soms ontkom je niet aan het uitbesteden van cv-ketel onderhoud. Maar wat kost cv-ketel onderhoud eigenlijk? Dat hangt af van wat er allemaal moet gebeuren. Hoe meer onderhoud er nodig is, des te hoger de kosten voor cv-ketel onderhoud uitvallen. Verwacht daarom ook niet dat de kosten hetzelfde zijn als bijvoorbeeld kozijnen schilderen kosten of de kosten van een andere klus in huis. De kosten kunnen van tijd tot tijd sterk verschillen. Als er weinig aan de hand is, kost cv-ketel onderhoud jou in verhouding niet bijzonder veel.

  1. Bedankt voor het interessante artikel over cv-ketel onderhoud. Onze ketel is aan vervanging toe, dus we laten binnenkort een nieuwe cv-ketel installeren. Daarna zullen we de onderhoudstips opvolgen. Ik wist niet dat je bij het ontluchten moet beginnen met de laagst gelegen radiator, dat gaan we zeker doen als het nodig is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *