Zo maak je je tuin onderhoudsvrij

Een tuin is leuk en fijn, maar het kost tijd en aandacht om je tuin mooi te houden. Zonder er regelmatig aan te werken, verandert je tuin al snel in een ontembaar oerwoud van planten en onkruid. 

Of je nu iemand bent die geen groene vingers heeft, gewoon niet van tuinieren houdt, of iemand die er misschien wel van houdt maar gewoon geen tijd heeft, dan is de beste optie om je tuin onderhoudsvrij te maken. Doe je dat niet dan wordt je tuin eerder een ergernis dan een plek om gezellig en fijn in het zonnetje te zitten. 

Volg de tips hieronder voor een zorgeloze en onderhoudsvrije tuin

Bestrating 

Bestrating in de tuin lijkt vaak onderhoudsvrij maar dat kan best tegenvallen. Onkruid lijkt maar weinig nodig te hebben om toch te kunnen ontkiemen. Bestrating slaat, als het lang vochtig is, groen uit, er kan mos en onkruid tussen groeien.

Oplossing
Een ideale oplossing daarvoor is, om de bestrating te (laten) voegen met cement zodat onkruid geen kans krijgt. Ook composiet vlonderplanken zijn een oplossing. En wat nu modern is, zijn de gegoten betonvloeren. Je hebt dan een egale harde vloer waar je geen omkijken naar hebt. Je kan ze trouwens in allerlei kleuren krijgen.

Gras

Gras is onmisbaar in een tuin als je kinderen of honden hebt. Helaas brengt gras het nodige onderhoud met zich mee. Je moet echt het nodige doen om een mooi groen grastapijt te houden. Bovendien kan je gras in droge tijden in een dorre gele vlakte veranderen en zul je regelmatig moeten sproeien.

Oplossing
Kunstgras. Met kunstgras heb je alle voordelen van gras maar dan zonder onderhoud. Bovendien is het kunstgras tegenwoordig zo mooi dat je het niet van echt kan onderscheiden. Voorbeelden kan je zien bij kunstgras-grastapijt.nl. Je kan het zelf proberen te leggen, maar je kan het ook laten leggen door bedrijven die zich daar in gespecialiseerd hebben zoals topkunstgras.nl. Met kunstgras hoef je je ook niet druk te maken over voetballende kinderen of honden die op het gras plassen.

Onkruid voorkomen

Op plekken waar geen bestrating of gras ligt, zijn er vaak borders met planten en struiken. Heel leuk, maar als je dat niet bijhoudt zal het onkruid al snel de planten die je wel wilt zien, overwoekeren. Om onkruid te voorkomen kan je een paar dingen doen.

Oplossing
De oplossing tegen onkruid is het gebruiken van bodembedekkers. Bodembedekkers zijn bijvoorbeeld grind, boomschors of cacaodoppen. Leg er anti-worteldoek onder en knip er als je een plant of struik wilt planten een kruis in. 

Planten en struiken

Bomen lijken misschien voorwerpen in je tuin die weinig onderhoud nodig hebben. Maar leibomen, knotwilgen, klimop en andere snelgroeiende bomen zullen toch ieder seizoen gesnoeid moeten worden. Dat kost tijd, je hebt er gereedschap voor nodig, het groenafval moet afgevoerd worden, enz.

Kies daarom in ieder geval voor bomen en planten die langzaam groeien, klein blijven en niet woekeren.  Koop ze klein en houd ze klein door regelmatig wat takken weg te knippen.

Schuttingen en hagen

Je wilt je tuin natuurlijk afscheiden met een schutting of heg. Houten of kunststof schuttingen zijn zo goed als onderhoudsvrij. Vind je dat niet groen genoeg dan zijn er ook groene afscheidingen als buxus, taxus, hulst of de gewone groene liguster. Maar deze moeten regelmatig (2-4x per jaar) bijgeknipt worden. 

Oplossing
Vind je een houten of kunststof schutting te kaal? Dan zijn er ook kant-en-klare groene schuttingen. Dit zijn metalen raamwerken waar planten, vaak groenblijvende klimop doorheen groeit. Deze groene schuttingen worden na verloop van tijd steeds breder. Om dat te voorkomen zullen ze bijvoorbeeld eens per jaar bijgeknipt moeten worden. Helemaal onderhoudsvrij zijn ze dus niet. 

Eerder schreven we al over onderhoudsvrije tuinmeubelen.

  1. Het is inderdaad handig om kiezen voor bestrating in je tuin wanneer je veel last hebt van onkruid. Ook kan je speciale doeken gebruiken om onkruid te verminderen heb ik weleens gehoord. Cement kan inderdaad ook een optie zijn, maar is denk ik wel lastiger te verwijderen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *