Zo kies je onderhoudsvrije tuinmeubelen

Laatst bijgewerkt:

Als je nieuwe tuinmeubelen wilt aanschaffen, is het niet alleen belangrijk dat ze er leuk en mooi uitzien. Het is verstandig om ook te letten op duurzaamheid en onderhoud. Niets is vervelender dan dat je de eerste dagen dat het lekker weer is, je tuinmeubelen moet poetsen, schuren, oliën of lakken voor je er weer op kan zitten.

Aan de andere kant wil je natuurlijk ook dat je tuinset langer dan een paar seizoenen meegaat. Daarom een paar tips voor onderhoudsvrije en duurzame tuinmeubelen.

1. Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen zien er natuurlijk uit en zijn mooi om te zien. Maar ze hebben ook een aantal nadelen. Hout en vocht is over het algemeen geen goede combinatie. Wel geldt, hoe dikker het hout en hoe beter de kwaliteit van het hout is, hoe beter het bestand is tegen weersomstandigheden. Twee populaire houtsoorten zijn bijvoorbeeld teak- en steigerhout.

Steigerhout
Bij steigerhout wordt wel aangeraden om de meubelen regelmatig te beitsen met speciale beits voor steigerhout. Zo is het hout beter beschermd tegen vocht en regen. Als het steigerhout dik is, tenminste 3 cm, dan kan het het hele jaar buiten staan. Wel is het een aanrader om te zorgen dat het hout niet op de grond komt zodat je minder last hebt van optrekkend vocht.

Teakhout
Teakhout is prachtig als het nieuw en goed onderhouden is. Net als bij steigerhout geldt voor tropische houtsoorten zoals teak ook dat het redelijk tegen vocht kan, als het hout dik genoeg is. Maar omdat ze zo dik zijn, zijn teakhouten meubelen vaak erg zwaar en moeilijk te verplaatsen. Houd er wel rekening mee dat ze krom kunnen trekken. Teakhout kan gelakt worden of moet anders regelmatig in de olie worden gezet. Zeker als je niet wilt dat het hout vergrijst.

2. Aluminium tuinmeubelen

Aluminium tuinmeubelen zie je de laatste jaren steeds meer. En niet voor niets. Aluminium is licht, kan niet roesten en het past prima bij de industriële woontrend die op dit moment zo populair is. Aluminium tuinmeubelen kunnen daarom prima het hele jaar buiten blijven staan. Tuinmeubelen van aluminium worden veel gecombineerd met kunststof of met losse stoffen kussens. Neem kussens van all-weather kwaliteit als je wilt dat ze tegen een buitje kunnen.

tuinmeubelen aluminium

Mooie Loungeset tuin van aluminium

3. Wicker

Wicker heeft veel weg van gevlochten rotan maar is in werkelijkheid gewoon kunststof. Wicker kan daardoor prima tegen vocht, vorst en zon. Het is stevig en kan het hele jaar buiten blijven staan. Wicker heeft geen bijzonder onderhoud nodig, behalve een sopje in het voorjaar.

4. Polywood

Vrij nieuw in de tuin is polywood. Polywood wordt veel gebruikt voor tuintafelbladen. Het lijkt op hout maar het heeft de voordelen kunststof. Het wordt vooral toegepast om tuintafelbladen van te maken, maar je ziet het ook wel voor stoelen en zelfs loungesets. Het kan het hele jaar buiten blijven staan. Polywood is wel poreus, wat betekent dat vet en vuil erin kunnen trekken. Er zijn daarom speciale onderhoudsmiddelen om het materiaal vuilafstotend te maken.

Onderhoudsvrij?

Aluminium en wicker lijken het minste onderhoud nodig te hebben. Polywood is ook onderhoudsarm, zeker als het een donkere kleur heeft. Houten meubelen vragen het meeste onderhoud.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *