radiator knop

Zo gebruik je je verwarming efficiënt

Een warm huis is een comfortabel huis. Maar het valt niet altijd mee om je huis goed te verwarmen op een manier die milieubewust is en zonder dat je energierekening naar ongekende hoogten stijgt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om je huis lekker warm te houden op een betaalbare en duurzame manier.

Centrale verwarming

De meeste huizen worden verwarmd door middel van centrale verwarming met een CV-ketel en radiatoren in de verschillende kamers van het huis. Verwarming door radiatoren heeft een aantal voordelen. Radiatoren kopen is relatief goedkoop en je kan een ruimte er vrij snel mee verwarmen en ook weer laten afkoelen. Verder is een ruim aanbod in verschillende radiatoren. Het aanbod in verschillende soorten radiatoren is groot. En voor wie een klassiek model radiator niet mooi vindt zijn er verschillende merken designradiatoren.

Alleen verwarmen waar het nodig is

Een heel huis van boven tot beneden op temperatuur houden is erg duur en vaak niet nodig. Ruimten of kamers die niet of nauwelijks gebruikt worden, hoeven ook niet constant verwarmd te worden. Het is daarom een aanrader om iedere afzonderlijke radiator te voorzien van een thermostaatkraan. Dit kan ook bij bestaande radiatoren gebeuren met een relatief kleine ingreep. Nog meer gemak heb je van een klokthermostaat. Hierbij kan je instellen om de verwarming op een bepaald tijdstip automatisch aan te laten slaan en op een later tijdstip weer automatisch uit te laten gaan.

Slim omgaan met radiatoren

Om zoveel mogelijk warmte van je radiatoren te ontvangen, kan je zelf het één en ander doen:

  • Check aan het begin van de winter de verschillende radiatoren en kijk of ze vrij staan. Een verwarmingsradiator achter een kast of bank is minder efficiënt. En hoewel gordijnen wel helpen om de kou buiten te houden en de warmte binnen, is een radiator achter een gordijn ook minder slim.
  • Natuurlijk wil je de ruimte verwarmen en niet de muur achter de radiator. Heel eenvoudig kan je aluminiumfolie of speciaal radiatorfolie achter de radiatoren plaatsen. Dat voorkomt dat je veel warmte verliest via de muren. Tegenwoordig heb je onzichtbaar radiatorfolie dat je eenvoudig aan de achterkant vastzet met magneetstrips.
  • Houd deuren zoveel mogelijk dicht. Bepaalde ruimten zoals de gang, hal of overloop zijn toch vaak koeler. Als je deuren open laat staat dan is er toch sprake van warmteverlies.
  • Zorg voor zo min mogelijk tocht. Controleer ramen en deuren en breng waar nodig tochtstrips aan. Ook honden- of kattenluiken kunnen voor tocht en warmteverlies zorgen.

Heeft de radiator voldoende vermogen?

Als een radiator te klein is of niet voldoende vermogen heeft, dan is het moeilijk of niet mogelijk om een ruimte goed te verwarmen. De verwarmingsketel zal harder gaan werken om toch te proberen om de ingestelde temperatuur te behalen.

Om het benodigde vermogen te berekenen moet je de inhoud of het aantal kubieke meters m3 (lengte x breedte x hoogte) van een ruimte weten. Verder is de gewenste temperatuur en de mate van isolatie van de ruimte van invloed.

Zo gebruik je je verwarming efficiënt

Je huis isoleren

De meest nieuwe huizen zijn redelijk goed geïsoleerd. Ze hebben dubbel glas, geïsoleerde muren en een geïsoleerd dak. Bij oudere huizen is dat niet altijd het geval. Omdat de meeste warmte via het dak verloren gaat, komt het dak als eerste in aanmerking om geïsoleerd te worden. Heb je wel een zolder, maar wordt die verder niet gebruikt. Dan kan het beter en voordeliger zijn om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak.

Smart thermostaat

Een smart thermostaat is een zogenaamde slimme thermostaat. Deze soort thermostaten is zelf lerend. De thermostaat is verbonden met je WiFi netwerk en verzamelt de gegevens over het gebruik van je warmte- en energieverbruik. Aan de hand van deze verzamelde gegevens maakt de thermostaat een voorspelling en regelt daarop de verwarming. Natuurlijk kan je zelf hiervan afwijken. Dat kan via de thermostaat maar vaak ook via een app op je mobiele telefoon.

Verwarming aan laten of lager zetten als je weggaat?

Wat is slimmer? Je verwarming laag zetten als je een paar uur weggaat of aan laten staan? Je verwarming helemaal uitzetten is niet slim. Ook als je langere tijd van huis gaat is het belangrijk om een bepaalde minimum temperatuur te houden in je huis. Een koud huis opwarmen kost de nodige energie. Je verwarming lager zetten als je gaat slapen is prima. Nog beter is het als je slimme thermostaat dat regelt of als je dit op afstand kan regelen met je mobiele telefoon.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *