Vuurdoorn, foto: pasja1000/pixabay

Zo gebruik je groenblijvende planten in je tuin

De meeste bomen en struiken verliezen hun blad in de herfst. Als je alleen bladverliezende planten en struiken in je tuin hebt, kan je tuin er wat kaal en saai uitzien in de winter. Er is gelukkig ook een grote groep groenblijvende planten die je tuin het hele jaar kleur geven, ook in de winter. Lees hieronder hoe je die groenblijvende tuinplanten slim en nuttig gebruikt in je tuin.

#1 Groenblijvende bodembedekkers

Bodembedekkers hebben een nuttige functie in je tuin. Ze zorgen ervoor dat onkruid minder ruimte krijgt om te groeien en voorkomen dat de grond uitdroogt. Als je bodembedekkers kiest voor je tuin, dan heb je de keuze uit bladverliezende en groenblijvende planten. Groenblijvende bodembedekkers hebben als voordeel dat ze ook in de winter voor kleur zorgen in de tuin zodat je niet tegen de kale grond aan kijkt.

Een paar voorbeelden van groenblijvende bodembedekkers zijn de Skimmia, Vinca Minor of Maagdenpalm, Campanula en Hertshooi.

Bloeiende Skimmia

#2 Groenblijvende planten als heg

Een schutting moet privacy en beschutting bieden, ook in de winter. Als je kiest voor een schutting die uit planten bestaat, wil je niet dat ze hun blad verliezen en kaal worden. Groenblijvende planten die geschikt zijn als schutting zijn bijvoorbeeld: de Haagliguster, coniferen zoals de Thuja en de Taxus.

#3 Groen blijvende begroeiing van je schutting

Een kale schutting is niet het meest mooie om tegen aan te kijken. Door je schutting te laten begroeien met groenblijvende planten, krijg je een heel ander gezicht in de winter. Je kan hiervoor klimplanten gebruiken zoals de klimop (Hedera), Kamperfoelie, Vuurdoorn of Toscaanse jasmijn. Maar ook bamboe, hoge riet- en grassoorten zijn hiervoor geschikt.

#4 Bladhoudende planten in een kuip of pot

Heb je weinig ruimte om planten in de volle grond te zetten, dan kan je groenblijvende planten ook in een pot of kuip planten. Planten die winterhard zijn en groen blijven zijn bijvoorbeeld: Erica of winterheide, de Skimmia, kleine dwergconiferen, Camelia of Hulst (Ilex).

#5 Groenblijvende planten als isolatie van je muur

Planten die blad houden en groen blijven zorgen voor isolatie van je huis. Ze houden je huis koel in de zomer en beschermen de muur in de winter tegen wind en regen waardoor de muur minder snel afkoelt. Klimplanten zijn hiervoor heel geschikt. Bovendien is zo’n begroeide muur vaak mooier dan een kale.

#6 Planten die groen blijven voor de vogels

Vogels kunnen het zwaar hebben in de winter. Met bladhoudende planten in je tuin trek je meer vogels aan en je biedt ze bovendien meer bescherming. Op de website van de Vogelbescherming vind je meer tips voor vogelvriendelijke beplanting.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *