Zo breng de Scandinavische woonstijl in jouw huis

Last updated:

De Scandinavische woonstijl is nu al een paar seizoenen een ware trend. En niet voor niets. De trend draait om zachte kleuren, veel licht en tijdloze meubelen met strakke lijnen. Een stijl die rust brengt en die je in iedere ruimte van je huis kan toepassen.

Spreekt dat je aan, dan vind je hieronder tips om de Scandinavische stijl ook jouw huis binnen te brengen.

1. Kleur

In het Scandinavische interieur draait het om veel lichte, weinig felle en natuurlijke kleuren. Wit, lichtgrijs en zwart zijn belangrijke kleuren. Vaak wordt een accentkleur gekozen zoals mosgroen, roze of mosterdgeel bijvoorbeeld.

De muren en vloeren zijn meestal licht van kleur. Muren zijn vaak wit. Maar één lichtgrijze muur of mosgroene muur kan daarbij ook heel mooi staan. Houten vloeren in een lichte houtsoort passen prima in het Scandinavische beeld.

2. Vorm

De vorm van Scandinavische meubels kenmerkt zich door eenvoud en strakke lijnen. Geen tierlantijntjes, franjes of andere versierselen. De meubels zijn over het algemeen niet heel massief. Kasten zijn vaak open en stoelen, banken en tafels staan op slanke poten. De meubels hieronder zijn van het populaire merk Muuto design.

 

3. Materiaal

In een Scandinavisch interieur wordt veel gebruik van gemaakt van hout. Berkenhout en hout van naaldbomen die vaak lichte kleuren hebben. Verder zie je veel draadmetaal en metaal dat ook wel met hout gecombineerd wordt in meubelen. En verder stof. Bijvoorbeeld grof gebreide of wollen plaids, dierenvellen en fake furs. Die laatste brengen natuurlijk extra warmte en maken het gezellig. Ook de rieten of geweven opbergmanden passen goed bij deze stijl.

4. Weinig accessoires

Een Scandinavische inrichting maakt weinig gebruik van accessoires. Dat is ook één van de redenen dat het zo’n rustige uitstraling heeft. Een paar strakke en goed gekozen accessoires zijn daarom al snel voldoende. We noemden al de plaids over de stoelen of bank. Maak het af met kandelaars, kaarsen of vazen. Zet tenslotte wat planten neer om extra kleur aan het interieur te geven en om een stukje natuur naar binnen te halen. De afgebeelde accessoires hieronder zijn van Hay design.

scandinavische accessoires

Ambit Muuto hanglamp

5. Veel licht

Een ander kenmerk van de Scandinavische stijl is licht. In de eerste plaats gaat het dan om natuurlijk licht. Zeker in de winter is het licht in Scandinavische landen schaars. De kunst is dus, om zoveel mogelijk van dat licht je huis binnen te laten schijnen. Als er al raambekleding is, dan is die vaak heel doorzichtig.

De lichte kleuren versterken dat licht van buiten natuurlijk alleen maar. Maar als het weer somber is of als het vroeg donker is, dan is verlichting ook belangrijk. Boven de eettafel hangt vaak een grote lamp of meerdere van dezelfde lampen en er wordt ook veel gebruik gemaakt van staande lampen. Kandelaars en kaarsen doen het ook goed.

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
10 tips om truien en vesten mooi te houden