Welke internet verbinding past het beste bij jou?

Bijna niemand kan en wil nog zonder een internet abonnement. Maar een abonnement kiezen dat voordelig is én helemaal bij je past, is soms best lastig. Het aanbod is groot en vaak lastig om te vergelijken. Bovendien ben je ook afhankelijk van welke diensten er in jouw woonplaats worden aangeboden.

ADSL, kabel of glasvezel?

Tegenwoordig kan je kiezen tussen ADSL, kabel of glasvezel.

  • ADSL
    Bij ADSL krijg je je internet verbinding via de oude telefoonlijn. ADSL wordt bijna overal aangeboden en is ook vaak relatief goedkoop. Een nadeel van ADSL is dat je internetsnelheid door allerlei factoren beïnvloed kan worden. Bijvoorbeeld als je tegelijkertijd digitale TV kijkt. Met ADSL kan je download snelheden behalen tot 200 Mb/s
  • KABEL
    Internet via de kabel wordt geleverd via de oude TV-kabel. Je kan uit verschillende pakketten met een eigen internetsnelheid kiezen. Internet via de kabel wordt altijd gecombineerd met digitale TV en als je wilt met vast bellen. Met internet via de kabel kan je snelheden behalen tot 600 Mb/s
  • GLASVEZEL
    Glasvezel wordt nog niet overal in Nederland aangeboden. Met glasvezel internet vallen de hoogste snelheden te behalen, tot 1 Gb/s.

Verschillende internet aanbieders vergelijken

Voor je kan gaan vergelijken, is het handig om eerst te weten welke soorten internet er in jouw buurt worden aangeboden. Daar kan je heel snel en makkelijk achter komen door een postcodecheck te doen bij Internet en Bellen. Om de snelheid die je nodig hebt te bepalen zijn ook de volgende factoren belangrijk:

*Combineren met digitale tv en/of vast bellen?

Elk van drie genoemde internet abonnementen kan je combineren met digitale TV en/of vast bellen. Internet via de kabel is altijd in combinatie met digitale TV. Wil je alleen een internetverbinding zonder TV en bellen, dan kan dat met een ADSL verbinding.

Het combineren van verschillende diensten via één aanbieder doorgaans goedkoper.

*Wat doe je allemaal op het internet?

Ben je iemand die alleen wat mailt en rondsurft op het internet? Dan heb je geen snelle verbinding nodig en zal bijna ieder internet abonnement voldoen.

Kijk je daarnaast vaak Netflix, Youtube filmpjes of andere films, luister je naar Spotify of down- of upload je vaker grote bestanden? Dan ben je een gemiddelde gebruiker en heb je een wat snellere verbinding nodig.

Ben je ben je een fanatieke gamer, ben je met vaak veel verschillende apparaten/personen tegelijk verbonden met het internet, of deel je vaak foto’s en filmpjes via het internet. Dan ben je een intensieve gebruiker en wil je waarschijnlijk een zo snel mogelijke verbinding.

*Met hoeveel mensen tegelijk?

Als je met meerdere mensen in huis woont die tegelijkertijd gebruik maken van het internet, dan heb je een snellere verbinding nodig dan als je maar alleen bent.

Kan het ergens anders goedkoper?

Natuurlijk kan het nooit kwaad om tussendoor eens na te gaan of het niet voordeliger is om ergens anders een internet abonnement te nemen. Of misschien baal je ervan dat je huidige verbinding tekort schiet. Wie weet kan je ergens anders minder betalen voor hetzelfde pakket of kan je een hogere snelheid krijgen voor hetzelfde bedrag. Regelmatig checken dus….

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *